KONYA HABER
Konya
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
BBN Haber Galeriler Ekonomi Milyonları ilgilendiren "Ekmek" uyarısı! Uzman açıkladı, fırıncılar itiraz etti

Milyonları ilgilendiren "Ekmek" uyarısı! Uzman açıkladı, fırıncılar itiraz etti

Sofraların vazgeçilmezi ekmekle ilgili, Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe'den mide bulandıran ve bir o kadar da endişe verici hile iddiaları geldi. Efe, beyaz ekmeklerde belirlenen sınırların çok üzerinde katkı maddesi kullanıldığını öne sürerken, asıl büyük hilenin "sağlıklı" diye daha pahalıya satılan esmer ekmeklerde yapıldığını belirtti: "Esmer ekmekmiş gibi göstermek için renklendirici ve aroma vericilerle hile yapılıyor." Fırıncılar Federasyonu Başkanı ise bu iddiaları yalanladı. Peki, vatandaş hileli ekmeği nasıl anlayacak? İşte uzmanından o basit "küf" testi...

KAYNAK: Haber Merkezi
Milyonları ilgilendiren "Ekmek" uyarısı! Uzman açıkladı, fırıncılar itiraz etti 1

Türkiye'nin en çok tükettiği gıda olan ekmek, bir kez daha "hile" iddialarıyla gündemde. Katkı maddeleri, beyazlatıcılar ve renklendiricilerle, vatandaşın sağlığının tehdit edildiği öne sürüldü.

 

 

1 / 4
Milyonları ilgilendiren "Ekmek" uyarısı! Uzman açıkladı, fırıncılar itiraz etti 2

Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe, Türkiye Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ekmek sektörünün, belki de en fazla katkı maddesi kullanılan alan olduğunu belirtti. Efe'nin en çarpıcı iddiası ise, tam buğday veya esmer ekmeklerle ilgili oldu:

"Beyaz ekmeklerde daha fazla katkı maddesi kullanılıyor. Tam buğday ekmeklerinde ise renklendirici katılıyor. Esmer ekmekmiş gibi göstermek için renklendirici ve aroma vericilerle hile yapılıyor. Tam buğday ekmeği diye satıyorlar ama aslında öyle değil."

Efe'ye göre, bu hileyi tüketicinin gözle anlaması neredeyse imkansız.

 

 

2 / 4
Milyonları ilgilendiren "Ekmek" uyarısı! Uzman açıkladı, fırıncılar itiraz etti 3

Peki, yediğiniz ekmeğin sağlıklı olup olmadığını, içinde aşırı katkı maddesi bulunup bulunmadığını nasıl anlarsınız? Fatih Efe, evde yapılabilecek son derece basit bir testi anlattı: "Tüketici basit bir yöntemle test yapabilir. Ekmeği alır, ikiye böler ve bir kısmını dışarıda bekletir. Eğer 5 gün içinde küfleniyorsa, bu ekmek sağlıklı sayılabilir. Ama eğer küflenmezse, bilin ki içinde fazla miktarda katkı maddesi (küflenmeyi geciktirici) kullanılmış demektir. Böyle bir durumda o ekmekten uzak dursunlar."

3 / 4
Milyonları ilgilendiren "Ekmek" uyarısı! Uzman açıkladı, fırıncılar itiraz etti 4

Bu sert iddialara, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'dan ise itiraz geldi. Balcı, "Devletin müsaade etmediği hiçbir katkı maddesi ne değirmenlerde ne de fırınlarda kullanılabilir. Denetimler sıkı, cezalar ağır. Zaten katkı maddesi hem maliyetli hem de ekmeğin lezzetini bozar," diyerek iddiaları reddetti.

Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe, ekmekte veya başka bir gıda ürününde şüpheli bir durumla karşılaşan vatandaşların, durumu mutlaka **"ALO 174 Gıda Hattı"**nı arayarak bildirmeleri gerektiğini de vurguladı.

4 / 4
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *