
Türkiye'nin en çok tükettiği gıda olan ekmek, bir kez daha "hile" iddialarıyla gündemde. Katkı maddeleri, beyazlatıcılar ve renklendiricilerle, vatandaşın sağlığının tehdit edildiği öne sürüldü.

Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe, Türkiye Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ekmek sektörünün, belki de en fazla katkı maddesi kullanılan alan olduğunu belirtti. Efe'nin en çarpıcı iddiası ise, tam buğday veya esmer ekmeklerle ilgili oldu:
"Beyaz ekmeklerde daha fazla katkı maddesi kullanılıyor. Tam buğday ekmeklerinde ise renklendirici katılıyor. Esmer ekmekmiş gibi göstermek için renklendirici ve aroma vericilerle hile yapılıyor. Tam buğday ekmeği diye satıyorlar ama aslında öyle değil."
Efe'ye göre, bu hileyi tüketicinin gözle anlaması neredeyse imkansız.

Peki, yediğiniz ekmeğin sağlıklı olup olmadığını, içinde aşırı katkı maddesi bulunup bulunmadığını nasıl anlarsınız? Fatih Efe, evde yapılabilecek son derece basit bir testi anlattı: "Tüketici basit bir yöntemle test yapabilir. Ekmeği alır, ikiye böler ve bir kısmını dışarıda bekletir. Eğer 5 gün içinde küfleniyorsa, bu ekmek sağlıklı sayılabilir. Ama eğer küflenmezse, bilin ki içinde fazla miktarda katkı maddesi (küflenmeyi geciktirici) kullanılmış demektir. Böyle bir durumda o ekmekten uzak dursunlar."

Bu sert iddialara, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'dan ise itiraz geldi. Balcı, "Devletin müsaade etmediği hiçbir katkı maddesi ne değirmenlerde ne de fırınlarda kullanılabilir. Denetimler sıkı, cezalar ağır. Zaten katkı maddesi hem maliyetli hem de ekmeğin lezzetini bozar," diyerek iddiaları reddetti.
Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe, ekmekte veya başka bir gıda ürününde şüpheli bir durumla karşılaşan vatandaşların, durumu mutlaka **"ALO 174 Gıda Hattı"**nı arayarak bildirmeleri gerektiğini de vurguladı.