En iyi turşu ne zaman kurulur? Sonbahar diyen de var yazın diyen de
Artık her mevsimde yenilen turşu için yine de en iyi ne zaman kurulacağına ilişkin ilginç görüşler var. Bu görüşlerin kimisi geleneksel kimisi ise günümüze ışık tutuyor.
TURŞU AYIN KARANLIK ZAMANI MI KURULUR
Anadolu'nun pek çok yöresinde turşu her zaman kurulmuyor Bu iş için ayın eskimesi, ya da ayın dönmesi beklenir. Yani gün dönümünden sonra... Ay yeniyken tohum atılmadığı gibi, turşu da kurulmuyor. Bu işler ayın karanlık evresinin üzerinden bir hafta geçtikten sonra yapılıyor; zira ne turşu tutar, ne de atılan tohum verimli olur görüşü hakim.
YAZ DİYENDE VAR SONBAHAR DİYEN DE VAR
Kimilerine göre mevsimler, turşu yapımında kullanılan malzemelerin çeşitliliğini de etkiliyor. İlkbahar ve yaz aylarında, taze sebzelerin bol olduğu dönemlerde, çeşit çeşit turşular hazırlanabilir. Sonbahar, özellikle turşu yapımı için en uygun mevsimlerden biri. Kışın ise önceden hazırlanan turşuların keyfi çıkarılıyor.
ARTIK HER MEVSİMİN TURŞUSU VAR
Mevsimlerin değişimiyle birlikte, turşu tüketim alışkanlıklarımız da değişti.
Her mevsim, kendi özgü lezzetleri ve turşu çeşitleriyle, turşunun mutfaklarımızdaki yerini koruyor. Mevsimler değiştikçe, turşuların bu eşsiz döngüdeki rolü, onların sadece bir yemek tamamlayıcısı olmadığını, aynı zamanda mevsimlerin ruhunu sofralarımıza taşıyan birer lezzet elçisi olduğunu gösteriyor.
BU SENE TURŞU BİRAZ PAHALI KURULACAK
Bu yıl zirai don ve kuraklığın artışı nedeniyle sebze ve meyve fiyatlar oldukça yüksek. Bu yüzden turşu maliyetinin de yükseleceği belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.