Konya'daki memurlar ev yerine lüks yaşam alıyor

Konya'daki memurlar ev yerine lüks yaşam alıyor
Konut fiyatları ve kiralarda esen sert rüzgar vatandaşları yatırımdan uzaklaştırdı. Bu bağlamda memur olan çiftler artık ev yerine lüks yaşam alıyor.

Konut kiralarında yüzde 25 olarak uygulanan zam sınırı kaldırıldı. Bu kapsamda Temmuz ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 65,07 olmasının ardından yüzde 65,07 olarak uygulanacak. Konut fiyatlarını göz önünde bulunduran vatandaşlar artık yatırımdan uzaklaştı.
MEMURLAR EV YERİNE LÜKS YAŞAM ALIYOR

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Mimar Emre Akkafa, "Vatandaşlar artık konuta yatırım yapmaktan uzaklaştı. Ev alanlar nadir olarak çıkıyor. Konya'da hizmet verdiğimiz bize danışan birçok memur çiftlerimiz genelde yüksek kiralı evleri tutarak yatırım yerine lüks yaşam satın alıyor. Yatırımdan yapmaktan vazgeçen memur çiftler lüks sitelerde daha konforlu ve sosyal bir yaşam tercih ediyorlar. Hem kiralarını ödeyen memurlar hem de kendilerine ayrılan zaman diliminde konforlu bir yaşam seçeneği buluyorlar. Birikim yapmaktan artık kaçan memur çiftler konforlu siteler için ofislerimize başvuru yapıyorlar. Bir çok memur ise Konya'nın daha pahalı semtleri tercih ediyor" ifadelerine yer verdiler.

İŞÇİ SINIFI EV ARIYOR

Konya'nın bir çok noktasında artık 15 bin liranın altında ev kalmadı diyen gayrimenkul uzmanı Akkafa, "Konya artık lüks bir şehir oldu. Neredeyse bir çok semtte 15 bin liranın altında ev kalmadı. Kiralar 15 bin liradan başlayıp 45 bin liraya kadar çıkıyor. İşçi vatandaşlarımız ise asgari ücret ile geçim derdinde. Genelde kentsel dönüşüm bölgesi olarak ilan edilen yerleri tercih eden asgari ücretli vatandaşlarımız 5 ila 10 bin lira arasında kira veriyor. Dar gelirli vatandaşlarımız bu konuda en çok cazip gelen semtler ise Meram Alakova, Karatay Şemsitebrizi Mahallesi ve Selçuklu Ardıçlı bölgelerine yöneliyor" dedi.

KONUT FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Kira artışında yüzde 25'lik zam sınırı 2 Temmuz'da sona erdiğini belirten Mimar Emre Akkafa, "Devletimiz büyük bir karara imza attı. Bu karar gerçekten piyasayı etkileyecek. Sanıldığının aksine kira fiyatları çok fazla artmayacak. Ev sahiplerinin vicdanına bakarak bu yüzdenin uygulanmayacağını düşünüyoruz çünkü konut fiyatları artık düşüşe geçti. Bir çok kişi ihtiyaç dışı evlerini satmakta zorlanıyor. Rakamların çok şişirildiği piyasa artık yavaş yavaş düşüyor. Konut fiyatları düşerken kiralar artmaz. Hesaplamalara göre 15 bin lira olan bir ev TÜFE rakamlarına bakılarak yüzde 65,07 uygulanırsa 24 bin 760 TL yükselir. Fakat ev sahiplerinin bunu uygulanacağını düşünmüyoruz. 15 bin liralık ev zam döneminde en fazla 18 ila 19 bin lira bandına çıkar. Çünkü konut fiyatları git gide düşüyor. Geçtiğimiz aylarda 3 milyon liraya ilana koyulan daire şuan 2,7 milyon liraya kadar geriledi" şeklinde görüş belirtti.

KONUT SATIŞLARINDA RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışları 279 bin adet ile düşüş trendini sürdürdü. Konut satışı sayısı konut fiyatlarındaki ani yükseliş, konut kredisi faiz oranlarındaki artış, krediye erişim zorluğunun devam etmesi ve ipotekli konut satışlarındaki azalışla 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,3 geriledi. 2024 1. çeyrekte İstanbul 48 bin ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.