Silah bırakan terör örgüt mensuplarının topluma kazandırılmasına TBMM karar verecek

Silah bırakan terör örgüt mensuplarının topluma kazandırılmasına TBMM karar verecek

Meclis'te Terörsüz Türkiye Komisyonu önümüzdeki hafta kuruluyor. Komisyon kanunla değil Başkanlık kararıyla kurulup çalışmalara başlayacak. İlk gündem maddesi ise son derece dikkat çekici. İşde detaylar...


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 16 Temmuz Çarşamba günü siyasi partilere bir yazı yazarak, kurulacak komisyon için üye vermelerini talep edecek.

KOMİSYON "BAŞKANLIK KARARI" İLE KURULACAK

Komisyonun Meclis'te mevcut ihtisas komisyonları gibi kanunla kurulup kurulmayacağı merak ediliyordu. NTV’nin aldığı bilgilere göre; komisyon, kanun yerine "Başkanlık kararı" ile kurulacak.

Temel ilkelerini TBMM Başkanlığı'nın belirleyeceği, daha esnek çalışma şartları olan ve geçmişteki Uzlaşma Komisyonları'na benzer bir yapı planlanıyor.

KANUNLA KURULMASI İSTENMİŞTİ

CHP, DEM Parti ve diğer muhalefet partilerinin teknik bir komisyon yerine "kanunla kurulan kalıcı bir ihtisas komisyonu" olmasına yönelik talepleri var. Ancak, Cumhur İttifakı'nın öneriler hazırlayan bir komisyon olması yönünde bir kararlılığı olduğu ifade ediliyor.

KOMİSYON NASIL ÇALIŞACAK?

Komisyonun toplam 35 üyeden oluşması ve nitelikli çoğunlukla kararlarını alması bekleniyor. Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler 5'er milletvekili ile temsil edilecek. Grubu olmayan siyasi partilerden birer, bağımsız milletvekillerinden de kura ile 5 temsilci alınacak.

Peki komisyon neyi nasıl yapacak? Komisyon yapılması gereken yasal düzenlemeler için bir istişare zemini oluşturacak; uzman görüşleri alacak, Anadolu gezileriyle bu konuya ilişkin halkın nabzını tutacak.

Aynı zamanda, bu konuya ilişkin çalışmaları olan akademisyen ve sivil toplum temsilcileriyle Meclis arasında bir köprü işlevi görmesi hedefleniyor.

SİLAH BIRAKMA VE TOPLUMA KAZANDIRMA

Meclis'te kurulacak komisyonun ana görev alanlarından birinin de "Silah bırakan örgüt mensuplarının topluma kazandırılmasıyla" ilgili çalışmalar olması düşünülüyor.

Meclis'te kurulacak komisyonun ayrıca, "Kendini fesheden bir terör örgütüne özel bir yasa çıkarılabilir mi?" sorusuna da yanıt araması bekleniyor.

FETÖ VE DHKP-C DÜZENLEMELERDEN YARARLANABİLECEK Mİ?

Kurmaylar, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerine mensup olanların yararlanmasının önüne geçilmesi için bunun önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.