Bekçilerle ilgili Meclis'e sunulan kanun teklifinde, "yoklama" ve "sıvazlama" ifadeleri çıkarıldı

Bekçilerle ilgili Meclis'e sunulan kanun teklifinde, "yoklama" ve "sıvazlama" ifadeleri çıkarıldı

Bekçilerin yetkilerini düzenleyen yasa teklifinde yer alan "yoklama ve sıvazlama" ifadeleri Meclis gündeminde büyük tartışma yarattı. CHP'nin eleştirisine AK Parti ve MHP'li komisyon üyeleri de destek verince o ifadeler tasarıdan çıkarıldı

Bekçilerin yetkilerini düzenleyen yasa teklifinde yer alan "yoklama ve sıvazlama" ifadeleri Meclis'te tepki çekti. CHP'nin eleştirisine AK Parti ve MHP'li komisyon üyeleri de katılınca yasa teklifinde değişikliğe gidildi ve o ifadeler tasarıdan çıkarıldı.

"YOKLAMA" VE "SIVAZLAMA" İFADELERİ YER ALDI
TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen teklifin 7. maddesinin gerekçesinde, "Yoklama ve sıvazlama, durdurma sırasında, bekçinin kontrol amaçlı yapabileceği işlemlerdendir" ifadesi yer aldı.

REKLAM

ads by AdMatic
"NE DEMEK BU SIVAZLAMA?"
Komisyonda konuşan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, "Ne demek bu sıvazlama? Olur mu böyle bir şey? Nasıl olacak bu iş? Beton sıvazlama gibi mi, sırt sıvazlama gibi mi? Komedi, kabul edilir tarafı yok" dedi.

İFADELER TEKLİFTEN ÇIKARILDI
Komisyon Başkanı Celallettin Güvenç, "sıvazlama" kelimesinin kendilerini de rahatsız ettiğini söyledi. AK Parti ve MHP'nin önergesiyle, gerekçeden tartışılan ifade çıkarıldı. Teklif TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

KANUN TEKLİFİNİN DETAYLARI
Teklife göre, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek.

Emniyet ve jandarma teşkilatlarında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin amirleri meslek hiyerarşileri içinde tespit edilecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartların bulunması gerekecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edilmek için İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak giriş sınavında başarılı olmak şartı aranacak.

Düzenlemeye göre, sınavlarda başarılı olan, görevini yapmaya engel teşkil edecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler emniyet veya jandarma teşkilatlarına İçişleri Bakanının onayıyla aday memur olarak atanacak.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin adaylık süresi 1 yıldan az 2 yıldan fazla olamayacak. Adaylık süresi içinde verilen temel ve hazırlayıcı eğitimlerde başarılı olanların asaleten atamaları yapılacak.

Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların memuriyetle ilişikleri İçişleri Bakanının onayıyla kesilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.