Hangi vakıfta kurban hissesi ne kadar?

Vakıf ve dernekler vekaleten kurban organizasyonları için bağış toplamaya başladı. İşte Kurban ibadetini vekalet yoluyla yerine getirmek isteyen Müslümanlar için hisse fiyatları….
Hangi vakıfta kurban hissesi ne kadar?

Kurban Bayramı, Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca idrak edilirken Miladi takvime göre 28 Haziran’da başlayacak bayramda vacip olan kurban ibadetini yerine getirmek isteyenler şimdiden kurbanlık temin etmek için kolları sıvadı.

kurban-3.jpg

VATANDAŞLAR ARAYIŞA GEÇTİ

Kurban ibadetini vekalet yoluyla yerine getirmek isteyen Müslümanlar için ise vakıf ve dernekler tarafından yurt içi ve yurt dışında organizasyonlar düzenleniyor.

Bu sene yükselen kurbanlık fiyatları nedeniyle vatandaşların birçoğu kurbanını yurt dışında daha makul fiyatlarla kestirmek için arayışa geçti. Yurt dışı kurbanlık fiyatları 2 bin TL’den başlarken bazı vakıf ve dernekler tek fiyat uygulaması yapıyor.

kurban-1.jpg

PİYASANIN BELİRLEYİCİSİ OLDULAR

Vekalet yoluyla kurban kesen vakıf ve dernekler bu yıl da piyasanın belirleyicisi oldular. Artan maliyetler nedeniyle serbest piyasada kurbanlık fiyatları tam olarak oturmazken, Kırmızı Et Üreticileri Birliği de henüz fiyat açıklamadı. Ancak vekalet yoluyla kurban organizasyonları vasıtasıyla kurbanlık piyasası da yavaş yavaş oturmaya başladı. Bu yıl Türkiye’de kurbanlık hisselerinin ortalama 5 bin 500 TL’den seyretmesi, kurbanlık hayvanın cinsine göre fiyatların değişmesi bekleniyor.

kurban-4.jpg

DİYANET’E GÖRE VEKALET YOLU İLE KURBAN KESİMİ

Bilindiği üzere ibadetler, bedeni, mali ve hem bedeni, hem mali olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır. Namaz ve oruç gibi bedeni ibadetler, ancak mükellef tarafından yerine getirilebilir; vekalet yoluyla başkasına yaptırılamaz.

Hac ve umre gibi hem bedeni hem mali ibadetlerde de aslolan, bunların bizzat mükellef tarafından yapılmasıdır. Ancak yükümlünün bu tür ibadetleri ifa etmekten aciz kalması durumunda, söz konusu ibadetleri vekâlet yoluyla yaptırması caizdir.

Mali ibadetler ise, yükümlünün bizzat kendisinin yapmaktan aciz olup olmamasına bakılmaksızın vekalet yoluyla da yerine getirilebilir.

Buna göre, mali bir ibadet olan ve sırf Allah rızası için yerine getirilmesi gereken kurbanı, kişinin bizzat kendisi kesebileceği gibi vekâlet yoluyla kestirmesi de mümkündür.

Yapılan müzakereler sonucunda vekâletin dinen geçerli olabilmesi için;

1. Vekilin, kurbanı müvekkil adına kesmesi veya kestirmesi gerektiği,

2. Vekaletin, bizzat ya da çeşitli iletişim araçlarıyla verilebileceği,

3. Vekilin, kâr amacı gütmemek kaydıyla, müvekkil adına kesilmek üzere kurbanlık satın alabileceği,

4. Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmayacağı,

5. İbadet olması cihetiyle kesilen kurbanın amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiği,

6. Kurbanda asıl olanın, kişinin bu ibadeti Allah rızası için yerine getirmesi olduğu, bu bakımdan vekaletle de olsa, kurban kesme uygulamasının amacından uzaklaştırılarak “yardım kampanyası” şekline dönüştürülmesinin uygun olmayacağı,

7. Kesilen hayvanın eti, derisi ve diğer herhangi bir cüzünün kesim ücreti olarak verilemeyeceği; ancak bakım, kesim, taşıma ve muhafaza masrafları gibi giderlerin müvekkilin parasından karşılanabileceği mütalaa olunmuştur.

dkojh20xgaakodq.jpg

VEKALET OLUYLA KURBANLIK FİYATLARI

İşte BBN Haber tarafından yapılan kamuoyu araştırmalarına göre 2023 yılında vekaleten kurbanlık organizasyonu düzenleyen bazı vakıf ve derneklerin yurt içi, yurt dışı ve Gazze (Filistin) kurbanlık fiyatları….

whatsapp-image-2023-06-01-at-16-38-56.jpeg

İlgili Haberler

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.