Konya koronavirüse hazır mı?

Konya koronavirüse hazır mı?

Koronavirüs dalga dalga yayılıp Türkiye sınırına dayandı. Bakanlığın acil bir durumda başvurulabileceğini açıkladığı 25 hastane içerisinde ise Konya yok. Peki Konya olumsuz bir senaryoya hazır mı?

ENDİŞE GİDEREK ARTIYOR
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve daha sonra adına Covid-19 denilen koronavirüs (corona virüsü) dalga dalga yayılarak Türkiye sınırına dayandı.  İran’da artan vaka sasıyışının ardından Türkiye tedbir olarak İran sınırını kapatmış ve bu ülkeye uçuşları durdurmuştu. Türkiye’de şuana kadar tespit edilmiş bir vaka yok; ancak vatandaş nezdindeki endişe giderek artıyor. Peki Konya olumsuz bir duruma hazır mı?
KONYA NEDEN LİSTEDE YOK?
Sağlık noktasında gerek hastane, gerek hekim gerekse de tıbbi araç gereç imkanı açısından ülkenin önde gelen illeri arasında yer alan Konya, tanı ve tedavi noktasında da oldukça yetkin bir konumda. Ancak Sağlık Bakanlığı geçen hafta açıkladığı 25 hastane içerisinde Konya’ya yer vermedi. Bu noktada Konya’ya en yakın hastaneler şöyle; Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi, Isparta Şehir Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
ÇİNLİ VE İRANLI TURİSTLER
Nüfusu 2 milyonu aşan, yüz ölçüm olarak en büyüğü olup il ve devlet yolu uzunluğu açısından da ilk sırada yer alan ve önemli bir geçiş güzergahı olan Konya’nın bakanlık tarafından listeye dahil edilmemesi düşündürüyor. Üstelik Konya; Hz. Mevlana’dan dolayı Çinli ve İranlı turist potansiyeli en fazla olan şehirlerin başında geliyor. Risk faktörü nedeniyle Konya’nın bu noktadaki ihtiyacının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
NEDEN “COVİD-19” DENİYOR?
Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdi. Coronanın “co”su, virüsün “vi”si ve hastalık kelimesinin İngilizcesi “disease” sözcüğünün “d”sinden türetildi. 2019 yılında ortaya çıktığı için de -19 olarak künyelendi. Hastalığın en belirgin göstergeleri; ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı-kusma ve burun akıntısı şeklinde.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.