Atıkları toprağa dönüştürüyorlar
Taşpınar, “Doğada bulunan sıfır atıkları okulumuzda kompost ürün haline getiriyoruz ve oluşturduğumuz sera ile birbirinden çeşitli ürünleri hayata geçiriyoruz. Kahverengi atıklar ve yeşil bitkileri karıştırıp fermante ettikten sonra toprak haline getiriyoruz ve okulumuz bünyesindeki serada topraklarımızı kullanıyoruz” dedi. Öğrencilerin de projeye yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Taşpınar, pandemi dolayısıyla öğrencilerin evlerinden de kendilerine destek verdiklerini aktardı. Ayrıca Taşpınar, “İleride büyüklerimizde onay verirse bir satış alanı oluşturmak ve parakende değil toptan satış yeri haline getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“15 GÜN İÇİNDE MADDELER KOMPOST HALE GELİYOR”
Tarım öğretmeni Fatma Nurgül Nergiz, ise “Toprağın oluşabilmesi için atıklar özenle toplanıyor. İlk olarak ve atık ürünler öğütülüyor. Ardından ikinci aşamaya geçiliyor. İkinci aşamadaysa toprak olgunlaşıyor. 15 günlük süre zarfında o atık maddeler kompost haline geliyor” dedi.
“HER ATIK İLE KOMPOST YAPILAMIYOR”
Nergiz, her ürün ile kompost yapılamadığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz bunun içerisine asitli yiyecekler kesinlikle koymuyoruz veya et ürünleri, süt ürünleri ve pişmiş yiyecekler kullanmıyoruz. Tabi katı metal atıklar kesinlikle koymuyoruz. Bunlar hem dönüşmüyor hem de makinemize zarar veriyor” şeklinde konuştu. Ayşegül ERTUL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.