Endometriozis her 10  kadından birinin sorunu

Endometriozis her 10  kadından birinin sorunu

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren, halk arasında 'çikolata kisti' olarak bilinen endometriozis hastalığının üreme çağındaki kadınların büyük çoğunluğunda görüldüğünü ve infertiliteye yol açan önemli bir sorun olduğunu kaydetti

Üreme çağındaki kadınlar her 10 kadından birinde görülen endometriozis hastalığının belirtileri dikkate alınmadığı için tanı ve tedavide yıllarca vakit kaybedildiğini anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren, “Bu hastalık özellikle infertilite (kısırlık) sorununa yol açıyor. Bebek sahibi olamayan kadınlarda sık rastlanan bir sorun. Eğer ilk adetlerinden itibaren bu dönemlerini ağrılı geçen, son zamanlarda adet ağrılarında artış yaşayan, bebek sahibi olamayan kadınlar bir uzmana başvurmalı” dedi.

Endometriozisi “rahim iç dokusunda bulunan endometrium tabakasının rahim içi dışında farklı yerlerde bulunmasıyla ortaya çıkan bir hastalık” olarak tanımlayan Dr. Eren, “Hastalığın en sık görüldüğü yerler; yumurtalık, karın içi, bağırsaklar, bağırsakların üstü, pelvik peritonu (karın zarı) olarak sıralanabilir. Genellikle çocuk sahibi olamayan grup dediğimiz infertil grupta sıklık daha yüksektir. İnfertilite nedeniyle bize başvuran kadınlarda yüzde 25 ila 50 oranında rastladığımız bu hastalık, doğurgan çağdaki hastalarda üreme sıkıntısı yoksa yüzde 5 ila 10 olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

BELİRTİLERE DİKKAT!

Halk arasında “çikolata kisti” denilen hastalığın dikkat çekici şikâyetlere yol açmasına karşın bu belirtilerin dikkate alınmadığını kaydeden Dr. Eren, şöyle devam etti:

“Bu hastalığın belirtileri; kasık ağrısı, kronik pelvik ağrısı (karnın alt kısmının ağrıması), adet dönemi ağrıları ve cinsel ilişki sırasında ağrı şeklinde sıralanabilir. Bu hastalığın yerleşim yeri olarak en sık görüldüğü yer, over (yumurtalık) dokusu olduğu için overde görülen endometriomalara çikolata kisti de deniyor. Bunun sebebi rahim iç dokusundaki endometriumun ender özellik göstererek kan salgılanmasına sebep olması ve içerisindeki sıvının koyu kahverengi çikolata benzeri bir görünüm oluşturmasıdır.”

Tanı yöntemi olarak ultrasonografi kullanıldığını belirten Dr. Eren, yumurtalık dışına yerleşmiş endometriozisin tanısında laparoskopi ya da laparotomiye (teşhis amacıyal karın boşluğunun cerrahi yöntemlerle açılması) başvurulabileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.