Konya
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,8729 %0,77
47,8724 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber 3.sayfa Tarım makinelerinin giremediği tarlalardaki buğdayı kadınlar orakla biçiyor

Tarım makinelerinin giremediği tarlalardaki buğdayı kadınlar orakla biçiyor

Samsun'un Alaçam ilçesine bağlı Pelitbükü'nde arazi yapısı nedeniyle tarım makinelerinin giremediği tarlalardaki buğdayı kadınlar orakla biçiyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Dağlık ve taşlı bir bölge olduğu için tarım makinelerinin kullanılamadığı Pelitbükü'ndeki ekinleri, kadınlar "orak ayı" olarak adlandırdıkları bu ayda biçiyor. Erkekler de biçilen ürünleri harman makinesine taşıyor.

Bölgede sulama imkanı olmadığı için çiftçiler daha çok siyez buğdayı, arpa ve çavdar ekiyor.

Elle biçmek hasat süresini uzatıyor

Pelitbükü'nde arazisi olan 50 yaşındaki çiftçi Şaban Tozur, 13 yaşından bu yana çiftçilikle uğraştığını, makine girmediği için köylerinin yaklaşık 5 bin dönümlük alanının orakla biçildiğini söyledi.

Tarım makinelerini kullanamadıkları için hasat süresinin çok uzadığını belirten Tozur, buğdayları hasat etmek için ailece çalıştıklarını anlattı.

Orakla hasat yaptıkları için yaklaşık 20 dönümlük araziden 20 günde ekin toplandığını ifade eden Tozur, şunları kaydetti:

"Buralar dağlık alanlar olduğu için ekin biçme makinesi, biçerdöver giremiyor. Onun için mecburen ekinleri orakla biçiyoruz. Normalde makinelerle 2 saat süren hasat, elle yaptığımız için çok daha uzun sürüyor. Biçtiğimiz ekinleri tarlada deste yaptıktan sonra topluyoruz, oradan da traktörlerle harman yerine götürüyoruz. Harman yerinde de patoz makinesi ile danesi ve sapını ayırıyoruz. Çıkan ürünlerin bir kısmını satıyoruz, bir kısmını da çuvallayıp evimize götürüyoruz. Samanını da hayvanlarımıza yediriyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *