KONYA HABER
Konya
Parçalı az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3042 %0,25
48,6770 %0,46
4.838,34 % -0,38
Ara
BBN Haber Konya Haber Geleneksel arıcılığın kaliteli balları Bozkır'da

Geleneksel arıcılığın kaliteli balları Bozkır'da

Bozkır İlçe Tarım Müdürü Halil Durmuş Bozkır'da arıcılık sektörünü BBN Haber'e özel olarak değerlendirdi

Okunma Süresi: 2 dk

Bozkır da arıcılığın önemli bir kültür olduğu vurgusuna yapan Durmuş, bölgenin endemik türler açısından da zengin olduğunu vurguladı. Durmuş yaptığı açıklamada, "Torosların etklerine kurulmuş bir ilçeyiz. İlçemizde bir çok endemik kültür barındırıyoruz. Dünyanın hiç bir yerinde yetişmeyen 8 farklı tür Bozkırımızın yaylalarından çıkıyor. Atalarımız arıcılığa gönül vermiş. Bizlerde devam  ettiriyoruz" dedi.

"21 BİN KOVANIMIZ VAR"

Bozkır da 21 bin kovan olduğunu belirten Durmuş,  "Bu 21 bin kovanımızın 16 bini modern, 5 bine yakını da kara kovandır. İlçemizde 280 kadar da arıcımız var. Konya'nın bal ihtiyacının yarısını bizler karşılıyoruz. Ayrıca yine arıcılıkla ilgili çeşitli proje ve desteklerimiz de oluyor" ifadelerini kullandı.

"PROLİN DEĞERİMİZ ÇOK YÜKSEK"

Bozkır balının diğer ballara göre önemli farklarının olduğunu belirten Durmuş şu ifadelere yer verdi, "Prolin değeri ve polen çeşitliliği Bozkır ballarında oldukça yüksek. Balın esas değerini ortaya koyan ve en önemli faktör prolin değeri bizde 1280 olarak ortaya çıktı. Bu balımızın kalitesini ortaya koyuyor. Ayrıca 3 yıldır bir proje geliştiriyoruz. Bu bağlamda üreticilerimize hibeli kovan, çeşitli makineler temin ediyoruz. Yine arı sütü de ilçemiz de yapılabiliyor."

TESİS BÖLGEYE DEĞER KATACAK

İnşaatı devam eden bal dolum tesisi hakkında da bilgi veren Durmuş, tesisin arıcılara yol göstereceğini aktardı. Balların burada hijyenik ortamda paketleneceğini aktaran Dumuş, hijyenik ortamda paketlenen ürünlerin internet sitesi aracalığıyla satıldığını da sözlerine ekledi.  Ayşegül Ertul

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *