Konya’da kış aylarının ve Ramazan günlerinin vazgeçilmezi erişte ve yufka için yoğun bir mesai veriliyor. Son bahar mevsimini kış hazırlıkları ile geçiren Konyalı kadınlar, salça, turşu ve kurutmalıkların tamamlanmasının ardından bugünlerde tandırları yakıp yufka, şebit ve erişte yapıyorlar. İmece usulüyle sırayla yapılan yufkalar kat kat dizilerek uzun kış mevsimi için stoklanıyor.

YUFKA KONYA'NIN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ
Yufka ekmeğinin hem sağlıklı hem bereketli olduğunu ifade eden Konyalı kadınlar, “Yufka bizim vazgeçilmezimiz. Hem yemeklerin yanında ekmek olarak hem dürüm hem de sıkma yapımında yufka kullanırız. Yufka bereketli bir ekmektir. Darda koymaz, aç bırakmaz” ifadelerini kullanıyorlar.

Sabah erken saatlerde büyük leğenlerle yoğurulan yufkalık hamurlar, bezeler alıp dinlendirildikten sonra kadınların maharetli elleriyle oklava eşliğinde halinde incecik açılıp sac üzerinde pişiriliyor. Daha sonra evde ya da kilerde serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilen yufka ekmekleri kış günlerinde sulanıp ilk günkü tazeliğiyle tüketiliyor.

erişteler kışa hazırlanıyor
Konya’da kadınlar ayrıca bugünlerde erişte mesaisi de veriyor. Özellikle ramazan günlerinde şehirde sahur sofralarının yıldızı olan erişteler yine imece usulüyle kadınların elbirliğiyle hazırlanıp kışlık depolara kaldırılıyor.