KONYA HABER
Konya
Sisli
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,9788 %0,23
48,8172 %0,44
9.476,07 % -1,37
Ara
BBN Haber Konya Haber Konyalı kadınların tatlı telaşı başladı: Yufkalar kışa hazırlanıyor

Konyalı kadınların tatlı telaşı başladı: Yufkalar kışa hazırlanıyor

Konyalı kadınlar, salça, turşu ve kurutmalıkların tamamlanmasının ardından bugünlerde tandırları yakıp yufka, şebit ve erişte yapıyorlar.

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’da kış aylarının ve Ramazan günlerinin vazgeçilmezi erişte ve yufka için yoğun bir mesai veriliyor. Son bahar mevsimini kış hazırlıkları ile geçiren Konyalı kadınlar, salça, turşu ve kurutmalıkların tamamlanmasının ardından bugünlerde tandırları yakıp yufka, şebit ve erişte yapıyorlar. İmece usulüyle sırayla yapılan yufkalar kat kat dizilerek uzun kış mevsimi için stoklanıyor.

YUFKA KONYA'NIN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ

Yufka ekmeğinin hem sağlıklı hem bereketli olduğunu ifade eden Konyalı kadınlar, “Yufka bizim vazgeçilmezimiz. Hem yemeklerin yanında ekmek olarak hem dürüm hem de sıkma yapımında yufka kullanırız. Yufka bereketli bir ekmektir. Darda koymaz, aç bırakmaz” ifadelerini kullanıyorlar. 

Sabah erken saatlerde büyük leğenlerle yoğurulan yufkalık hamurlar, bezeler alıp dinlendirildikten sonra kadınların maharetli elleriyle oklava eşliğinde halinde incecik açılıp sac üzerinde pişiriliyor. Daha sonra evde ya da kilerde serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilen yufka ekmekleri kış günlerinde sulanıp ilk günkü tazeliğiyle tüketiliyor.

erişteler kışa hazırlanıyor

Konya’da kadınlar ayrıca bugünlerde erişte mesaisi de veriyor. Özellikle ramazan günlerinde şehirde sahur sofralarının yıldızı olan erişteler yine imece usulüyle kadınların elbirliğiyle hazırlanıp kışlık depolara kaldırılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *