Konya kış gecelerinin geleneği Yat Geber. Yüzyıllardır devam eden bu gelenek misafirler için de ev sahipleri kendileri için de yatmadan önce keyifle sofra kurarlar.

SOSYALLEŞMenin ADI
Yüzyıllardır devam eden gelenek her kış tekrarlanır. Günümüzde de devam eden bu gelenekler hem aile ile yapılacak etkinlikler olarak hem de insanlar arasında kaynaşma, geçmiş günlerin güzelliklerini yaşatma ve hoş zaman geçirmeyi sağlar.

KONYA ŞİVESİ İLE YAT GEBER TARİFİ
Bir Gonya Yat-Geber yimeğinde en az 20 çeşit gayıt bulunur: Guzinede bişmiş İnlice Patatisi, Hasanköyü'nün yişil soğanı, Çayırbağı yoğurdu, Kilistra'nın küflü piyniri, Ovagavaa'nın sade yağı, Yazdan galma soonadan gızarmış gök domatis, Guzu Gulağı, Ev yapımı bazlama, acılı sos, turşu, çarşı piyniri, ziytin, gızarmış biber.

KONYA'nın ZENGİN "YAT GEBERLİK" sofraları
Konya'nın akşam yatmadan veya misafirler uğurlanmadan önce kurulan sofralarının menusu akşam yemeği sofralarından daha zengindir. Üstelik bunların önemli bir bölümü de evlerdeki mutfaklarda yapılır. Bu atıştırmalıklar yendikten sonra yatılır.

İşte o zengin menüde bulunanlar
Arabaşı (Özel Çorbası ve Hamuru ile iki kısımdan oluşur)
Haşhaşlı Bulgur(Buğday –Haşhaş ve Kenevir kullanılır)
Pişmaniye (Şeker ve Un ihtiva eder )
Akide Şekeri ve Fıstık (Mevlana Şekeri olarak da adlandırılan şeker ve fıstık )
Kavut (Düğü –Şeker –Ceviz karıştırılarak elde edilir )
Ütme (Yeni olgunlaşmış Buğdaydan yapılır )
Gölle Mısırı (Mısır dan yapılır)
Kavurga (Buğdaydan yapılır)
Yat Geber Ekmeği -Örü olarak da geçmektedir (Misafir için hazırlananlar sofralar da özel ikramlıklar vardır )
Karlı Pekmez ( Kar ve Pekmez ile yapılır)
Pestil (Kayısı –Erik –Ceviz –Badem veya Kayısı çekirdekleri Kullanılarak yapılır.
Cevizli Helva( Un Şeker Ceviz ihtiva eder )
Bunların yanı sıra misafirin getirdiği atıştırmalıklar, fındık, fıstık, kayısı kurusu, üzüm kurusu, çekirdek, meyve, cin mısırı ve benzeri de atıştırmalıklar sofradaki menüyü daha da zenginleştirir. Bu menüde çay ve benzeri bir içecek bulunmaz. Atıştırmalıklar yenir sonra misafir varsa misafirler uğurlanır ve ardından yatılır. “Yat geberlik” denilmesinin bebesi de budur.