KONYA HABER
Konya
Kapalı
-2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8144 %0.02
50,2620 %0.2
9.921,37 % 1,61
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya'nın geleneksel kış sofrası: Yat Geberlik'in menüsü oldukça zengin

Konya'nın geleneksel kış sofrası: Yat Geberlik'in menüsü oldukça zengin

Konya'da "Yat geberlik" olarak da bilinen gece yatmadan önceki yeme geleneği oldukça zengin bir menüye sahip. Menün içerisinde yok yok...

Muhabir: Latife Akın
Okunma Süresi: 2 dk

Konya kış gecelerinin geleneği Yat Geber. Yüzyıllardır devam eden bu gelenek misafirler için de ev sahipleri kendileri için de yatmadan önce keyifle sofra kurarlar. 

SOSYALLEŞMenin ADI

Yüzyıllardır devam eden gelenek her kış tekrarlanır. Günümüzde de devam eden bu gelenekler hem aile ile yapılacak etkinlikler olarak hem de insanlar arasında kaynaşma, geçmiş günlerin güzelliklerini yaşatma ve hoş zaman geçirmeyi sağlar.

KONYA ŞİVESİ İLE YAT GEBER TARİFİ

Bir Gonya Yat-Geber yimeğinde en az 20 çeşit gayıt bulunur: Guzinede bişmiş İnlice Patatisi, Hasanköyü'nün yişil soğanı, Çayırbağı yoğurdu, Kilistra'nın küflü piyniri, Ovagavaa'nın sade yağı, Yazdan galma soonadan gızarmış gök domatis, Guzu Gulağı, Ev yapımı bazlama, acılı sos, turşu, çarşı piyniri, ziytin, gızarmış biber. 

KONYA'nın ZENGİN "YAT GEBERLİK" sofraları

Konya'nın akşam yatmadan veya misafirler uğurlanmadan önce kurulan sofralarının menusu akşam yemeği sofralarından daha zengindir. Üstelik bunların önemli bir bölümü de evlerdeki mutfaklarda yapılır. Bu atıştırmalıklar yendikten sonra yatılır.

İşte o zengin menüde bulunanlar

Arabaşı (Özel Çorbası ve Hamuru ile iki kısımdan oluşur)
Haşhaşlı Bulgur(Buğday –Haşhaş ve Kenevir kullanılır)
Pişmaniye (Şeker ve Un ihtiva eder )
Akide Şekeri ve Fıstık (Mevlana Şekeri olarak da adlandırılan şeker ve fıstık )
Kavut (Düğü –Şeker –Ceviz karıştırılarak elde edilir )
Ütme (Yeni olgunlaşmış Buğdaydan yapılır )
Gölle Mısırı (Mısır dan yapılır)
Kavurga (Buğdaydan yapılır)
Yat Geber Ekmeği -Örü olarak da geçmektedir (Misafir için hazırlananlar sofralar da özel ikramlıklar vardır )
Karlı Pekmez ( Kar ve Pekmez ile yapılır)
Pestil (Kayısı –Erik –Ceviz –Badem veya Kayısı çekirdekleri Kullanılarak yapılır.
Cevizli Helva( Un Şeker Ceviz ihtiva eder )

Bunların yanı sıra misafirin getirdiği atıştırmalıklar, fındık, fıstık, kayısı kurusu, üzüm kurusu, çekirdek, meyve, cin mısırı ve benzeri de atıştırmalıklar sofradaki menüyü daha da zenginleştirir. Bu menüde çay ve benzeri bir içecek bulunmaz. Atıştırmalıklar yenir sonra misafir varsa misafirler uğurlanır ve ardından yatılır. “Yat geberlik” denilmesinin bebesi de budur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *