Branda altına hapsolan Kubbe-i Hadra ne zaman gün yüzüne çıkacak?

Mevlana Müzesi’nin “Yeşil Kubbe” olarak da bilinen Kubbe-i Hadrası’nda tadilat sürüyor. Son üç yılın büyük bölümünü branda altında geçiren kubbenin ne zaman gün yüzüne çıkacağı merak konusu oldu
Branda altına hapsolan Kubbe-i Hadra ne zaman gün yüzüne çıkacak?

Konya yaz günlerini yoğun ziyaretçi akını ile geçirirken misafirlerin uğrak noktası olan ve Türkiye'nin de en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Mevlana Müzesi'nde “Yeşil Kubbe” olarak bilinen Kubbe-i Hadra'daki restorasyon sürüyor. 2022 yılının Şeb-i Arus öncesinde tamamlanan kapsamlı restorasyonun ardından çinileri tamamen değiştirilen Kubbe-i Hadra’da yeni çiniler kısa süre içerisinde dökülmüş ve tarihi kubbe yaklaşık 16 ay önce yeniden tadilata alınmıştı. Ancak aradan geçen sürede Kubbe-i Hadra’nın örtüsü kaldırılamadı.

hadra-1.jpg

Son üç yılın neredeyse tamamına yakınını brandalar altında geçiren Yeşil-Kubbe’de çalışmaların ne zaman tamamlanacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Ziyaretçiler ve Konyalılar, özellikle bu yıl Hz. Pir’in vefatının 750. Seneyi devriyesi nedeniyle Mevlana Yılı olarak ilan edilmesinden dolayı çalışmaların bir an önce nihayete erdirilmesini bekliyor.

hadra-2.jpg

749 YILLIK TARİH: KUBBE-İ HADRA
Mevlana'nın 17 Aralık 1273'te vefat etmesinden bir yıl sonra yapımına başlanan Kubbe-i Hadra, 16 dilimli külah ve turkuaz çinilerden oluşuyor. Bugünkü şeklini Kanuni Sultan Süleyman döneminde alan Kubbe-i Hadra, 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında geçirdiği restorasyonların ardından Haziran 2020'de tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alındı.

hadra-3.jpg

Buradaki restorasyon çalışmaları tamamlanarak, 2022 yılında düzenlenen Hazreti Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne yetiştirildi. "Yeşil Kubbe" restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşıldı. Bilim kurulunun çalışmaları sonucunda müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak çiniler üretildi. O dönemde yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü kaldırılmıştı. Ancak sonrasında Kubbe-i Hadra'nın çinileri yeniden dökülmeye başlayınca Nisan 2022’de iskeleler yeniden kuruldu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum