Dünya üzerinde sadece Konya'da var!

Dünyada sadece Konya iline ait endemik tür, Karaüşmen (Saponaria Karapinarensis) bitkisi diğerini korumaya devam ediyor.
Dünya üzerinde sadece Konya'da var!

Tarım Ve Orman Bakanlığı sayfasında yer alan bilgilere göre Karaüşmen (Saponaria Karapinarensis) bitkisi, Türkiye’de Konya ilinde yayılış gösteren nokta endemiği bir türdür. Karaüşmen (Saponaria karapinarensis), volkanik tepeciklerdeki döküntülerin üzerinde yayılış göstermektedir.

05.jpg

Karaüşmen (Saponaria karapinarensis Vural & Adıgüzel) Tür Eylem Planı çalışmaları beş yıllık bir süreyi kapsamakta olup, 2020-2024 yılları arasında hedeflenen faaliyetleri içermektedir. Çok yıllık yaşam döngüsüne sahip olan Saponaria karapinarensis, Haziran ayı başlarından itibaren çiçeklenmeye başlamakta ve Temmuz sonu itibarıyla da meyve dönemine geçmektedir. Ağustos ayında ise bitki olgun tohumlara sahip olmaktadır. Vejetasyon dönemlerinde saha ziyaretleri yapılarak türün takibi yapılacaktır. Ayrıca okullarda eğitimler başladığında bilinçlendirme eğitimleri gerçekleştirilecektir. Ayrıca yerel halk, kolluk kuvvetleri gibi ilgi guruplarıyla da toplantılar yapılacak olup türü tanıtıcı materyal de dağıtılacaktır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum