Konya Ereğli'de ne yetişir? Beyaz altın buradan dünyaya açılıyor

Konya Ereğli'de ne yetişir? Beyaz altın buradan dünyaya açılıyor

Konya'nın bir çok ilçesinde tarım ürünlerinin üretimi yoğun bir şekilde devam ediyor. Ereğli ilçesinde ise beyaz kiraz üretimi yoğun zahmetle yapılıyor.

Tarımın Başkenti Konya'da üretimler tam gaz devam ediyor. Ereğli ilçesinde ise yoğun bir şekilde üretilen beyaz kiraz, dünyaya açılıyor. Ereğli ilçesinde bu mükemmel lezzeti keşfeden İtalyanlar ilçeye kiraz işleme tesisi kurdu. Konya Ereğli'de çok istisnai bir ürün olan beyaz kiraz da yetişirken beyaz kirazın reçeline bayılan İtalyanlar keşfedince üretimi adeta patlama yaptı. Bu lezzet sadece İtalyanlar arasında sınırlı kalmayıp dünyaya açıldı. Ereğli ilçesinde üretilen beyaz kiraz, hem bölgenin iklim koşullarından etkilenerek gelişen eşsiz tat profili hem de pazar değeri ile dikkat çekmektedir. Beyaz kirazın uluslararası pazarlarda giderek artan talebi, bu bölgenin ekonomik anlamda kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır.

beyaz-kiraz-uretimi.jpg

BEYAZ KİRAZIN BAŞKENTİ EREĞLİ

Ereğli'nin tüm beyaz kirazını 2010 yıllarında tırlarla götüren İtalyanlar, sonradan işi daha da ilerlettiler. Ereğli'ye iki tane beyaz kiraz işleme tesisi kuran İtalyanlar bu eşsiz lezzeti reçel yaparak ülkelerine gönderiyordu. Lezzeti keşfeden bir çok ülke yoğun bir şekilde beyaz kiraz talep ederken, bu konum ile birlikte Ereğli ilçesi beyaz kirazın resmen başkenti oldu.

STARKS GOLD BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Bitkisel ve hayvansal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip Ereğli ilçesinde Meyvecilik tarımı içerisinde Beyaz Kiraz (Starks Gold) önemli bir yere sahiptir. Belediyenin sitesinde yer alan bilgilere göre; "Kiraz üretimi dünyada geniş bir alana yayılmış olmasına rağmen en çok kiraz üretimi yapılan ülkeler A.B.D, Türkiye, İtalya , Fransa gibi ülkeler ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz önemli bir kiraz üretim bölgesidir. Ve ülkemizde üretilen kirazlarıdan Beyaz Kiraz Ülkemizide ekonomik anlamda sadece Ereğli Bölgesinde üretilmektedir.

Ülkemiz kiraz üretimi yönünden iklim faktörlerine göre değişmekle beraber ABD den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ancak ihracatımız maalesef yeterli düzeyde değildir.Bununda en önemli nedeni ihracata uygun ve kalitede kiraz üretimi yapamamamızdan kaynaklanmaktadır.

İlçemizde daha çok Beyaz Kiraz (Starks gold) yaygın olup ülkemizde en fazla beyaz kiraz üretimi yapılan yer Ereğli dir. Ereğli nin yıllık Beyaz kiraz üretim miktarı İklim faktörleri (İlkbahar geç donları) göz önüne alındığında yaklaşık 10.000 ton civarındadır. Bununda 6.000-7000 tonu İtalya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine sapı ve çekirdeği ayıklandıktan sonra salamura olarak ihraç edilmekte ve yıllara göre değişmekle birlikte 3-4 milyon dolar İlçe ve Ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.

Bu Bağlamda Beyaz Kiraz özellikle ilçemizin Güneyinde yer alan Torosların eteğine kurulu olan köylerimizin başlıca geçim kaynağı olup, adeta can damarıdır.

İşlendikten sonra İhraç edilen beyaz kirazlar kek, pasta ve meyve suyu sanayinde kullanılmaktadır. Yöremizde ise beyaz kirazın reçeli yapılmakta ve sevilerek tüketilmektedir İlçemizde ihracata yönelik beyaz kiraz alımı yapan ve Ereğli organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren İtalyan şirketlere ait iki adet fabrika bulunmaktadır. İtalya nın yıllık Beyaz Kiraz talebi her geçen gün artmakta bu rakam yaklaşık 70-80 bin tona kadar çıkmaktadır ki biz bu talebi kırmızı kiraz da olduğu gibi beyaz kirazda da maalesef karşılayamamaktayız.

Türkiye maalesef kirazda ki üstünlük avantajını (Ekolojik avantaj) yeteri kadar kullanamamakta ve el yordamıyla ihracat yapmaya çalışmaktadır. Aslında yapılması gereken Büyük kiraz bahçeleri kurup tamamen ihracata yönelik kiraz üretimi yapmaktır ki kirazdaki ekolojik faktör avantajını iyi kullanalım ve Dünyada kiraz üretiminde ihracatında daha ağırlıklı ve tek söz sahibi olabilelim."

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.