Konya’da 500 günlük restorasyon sona erdi. Kubbe-i Hadra ortaya çıktı
Türkiye’nin de en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Mevlana Müzesi’ndeki “Yeşil Kubbe” olarak bilinen Kubbe-i Hadra’daki restorasyon çalışmaları nihayet tamamlandı. 2022 yılının Şeb-i Arus öncesinde tamamlanan kapsamlı restorasyonun ardından çinileri tamamen değiştirilen Kubbe-i Hadra’da yeni çiniler kısa süre içerisinde dökülmüş ve tarihi kubbe yaklaşık 17 ay önce yeniden tadilata alınmıştı. Aradan geçen yaklaşık 500 günlük sürenin ardından önce Kubbe-i Hadra’nın etrafındaki branda kaldırıldı, nihayetinde iskeleler de söküldü.
Son üç yılın neredeyse tamamına yakınını brandalar altında geçiren Yeşil-Kubbe’de çalışmaların tamamlanması ve turkuaz çinilerle büyüleyici güzelliğe sahip olan kubbenin tekrar ortaya çıkması ziyaretçileri mutlu etti.
749 YILLIK TARİH: KUBBE-İ HADRA
Mevlana’nın 17 Aralık 1273’te vefat etmesinden bir yıl sonra yapımına başlanan Kubbe-i Hadra, 16 dilimli külah ve turkuaz çinilerden oluşuyor. Bugünkü şeklini Kanuni Sultan Süleyman döneminde alan Kubbe-i Hadra, 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında geçirdiği restorasyonların ardından Haziran 2020’de tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alındı. Buradaki restorasyon çalışmaları tamamlanarak, 2022 yılında düzenlenen Hazreti Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’ne yetiştirildi.
“Yeşil Kubbe” restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşıldı. Bilim kurulunun çalışmaları sonucunda müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak çiniler üretildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.