Konya'da binlerce kişi evet demişti! Torans'ta artık polisler var

Konya'da binlerce kişi evet demişti! Torans'ta artık polisler var
Konya'nın simge yapılarından biri olan ve geçmişte binlerce çiftin evet diyerek mutluluğa adım attığı binanın büyük dönüşümü merakla bekleniyor.

Binlerce Konyalı çiftin dünya evine girdiği Alâeddin Keykubat Düğün Salonu şimdilerde atıl bir vaziyette tekrardan değerlendirileceği günü bekliyor. Konya'nın simge yapılarından biri olan ve geçmişte binlerce çiftin dünya evine girdiği Alâeddin Keykubat Düğün Salonu, uzun yıllar şehrin sosyal hayatında önemli bir rol oynamıştı.

whatsapp-image-2024-09-19-at-10-14-17-2.jpeg

1954 YILINDA YAPILMIŞTI

1954 yılında Konya Belediyesi tarafından Alâeddin Tepesi'nin zirvesinde inşa edilen yapı, ilk olarak Alâeddin Gazinosu olarak hizmet vermiş, 1958 yılında Konya’nın Torrance şehri ile kardeş şehir olmasının anısına ismi Torrance Gazinosu olarak değiştirilmişti. Zaman içinde düğün salonu olarak faaliyet göstermeye başlayan bu mekân, Konyalıların en mutlu anlarına ev sahipliği yaptı. 1960’lı yıllardan itibaren düğün salonu olarak binlerce Konyalının yuva kurmasına tanıklık eden Alâeddin Keykubat Düğün Salonu, günümüzde atıl bir durumda.

whatsapp-image-2024-09-19-at-10-14-17-4.jpeg

POLİSLER İÇİN DİNLENME NOKTASI OLDU

Yılların yıpranmasına karşı koyamayan yapı, artık restore edilmeyi bekliyor. Şehrin merkezinde ve Alâeddin Tepesi gibi tarihi bir noktada yer alması nedeniyle büyük öneme sahip olan salon, şimdilerde bölgede devriye gezen polisler için bir dinlenme noktası olarak kullanılmakta. Vatandaşlar ise tarihi binanın tekrardan hayata kazandırılmasını talep ediyor. Alâeddin Tepesi'nin eskiden olduğu gibi sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması, yıllar içinde suç olaylarının artış gösterdiği bölgenin güvenli hale getirilerek sosyal yaşam alanlarına dönüştürülmesi isteniyor. 2022 yılında yapının konservatuvar binası olarak yeniden işlev kazanmasına onay verilse de, çalışmalar henüz başlamış değil. Konyalılar, bu tarihi yapının yeniden canlanacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

whatsapp-image-2024-09-19-at-10-14-17-1.jpeg

BÜYÜK DÖNÜŞÜM OLACAK

Konya Büyükşehir Belediyesi Dar-ül Mülk Projesi kapsamında şehrin simgelerinden, Alaaddin Tepesi’nin tarihi yapısına da dokunuş yapacak. Şehrin kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmak, aynı zamanda tarihi mirası koruma amacını taşıyan proje kapsamında Torans Binası, büyük bir dönüşüm geçirerek Şehir Konservatuarı adıyla ev sahipliği yapacak.

klet18q6usbwgh8z3i70fqafwhp9qyeavliqn9yc.jpg

ŞEHİR KONSERVATUARI PROJESİ

Bu kapsamlı projenin temel amacı, sanatseverlere, genç yeteneklere ve toplumun her kesimine hitap eden bir kültür merkezi oluşturmak olarak açıklandı. Şehir Konservatuarı projesi, Konya'nın sanatsal ve kültürel kimliğine katkı sağlamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Şehir Konservatuarı’nın yakın bir zamanda hizmete girmesi bekleniyor.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.