Konya’da deprem riski devam ediyor! Bu bölgelere dikkat edin

Konya’da son dönemlerde meydana gelen depremler sebebiyle vatandaşın endişesi devam ediyor. İç Anadolu Bölgesi’nde riskten muaf olmayan birçok bölge bulunuyor. İşte detaylar…
Konya’da deprem riski devam ediyor! Bu bölgelere dikkat edin

Türkiye, özellikle Marmara bölgesi, Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesi gibi kapsamlı deprem riski yüksek olan bir ülkedir. Konya, İç Anadolu bölgesindeki yer için deprem riski daha düşük kabul edilir, ancak tamamen riskten muaf değildir.

KONYA’DA DEPREM RİSKİ DÜŞÜK ANCAK…
Deprem riski, yerel fay dağılım durumu, jeolojik özellikler, yapılaşma kalitesi ve bölgesel sismolojik aktivite gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Konya'da deprem riski hakkında güncel ve doğru potansiyelleri elde etmek için Türkiye Deprem Araştırma Enstitüsü (AFAD) gibi resmi kaynaklar bilgi akışı sağlanmalıdır.
Konya, genel olarak deprem riski düşük yapılardan biri olarak kabul edilir. Ancak tamamen deprem riskinden muaf değil. Konya'da bilinen büyük aktif fay hatlarından biri, Konya Havzası Fay Hattı'dır. Bu fay hattı, Konya Havzası'nın devam ettiği ve potansiyel olarak depreme dayanıklı bir yapıya sahiptir.

3568603-ea3a67ba24cbe908002e3101abf80f60-640x640.jpg

KONYA'DA BULUNAN FAY HATLARI

Kandilli Rasathanesi verilerine göre Akşehir Fay zonunun da içinde yer alan bölgede birçok deprem meydana geldi. Akşehir ve Doğanhisar bölgesi, Sultandağı ve Çay bölgesi de bulunan bu fay zonları üzerindedir. Konya çöküntüsü; Batıda Konya fay zonu, Doğuda Divanlar Fayı, Kuzeyde ise Karaömerler fayı ile sınırlıdır. Konya İl merkezinin batı kesimi Konya Fay zonu üzerinde bulunmaktadır.


Akşehir ve Doğanhisar, Sultandağı ve Çay doğrudan bu fay zonları üzerinde yer almaktadır. Konya çöküntüsü; Batıda Konya fay zonu, Doğuda Divanlar Fayı, Kuzeyde ise Karaömerler fayı ile sınırlıdır. Konya İl merkezinin batı kesimi Konya Fay zonu üzerinde bulunmaktadır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum