Konya'da dev protesto! Mühendisler iş bıraktı
Konya’da Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası'na bağlı mühendisler iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Onlarca mühendisin kafasında baret, elinde pankartlarla katılım gösterdiği eylemde, mühendisler haklarını yüksek sesle talep ederek, " Koruyucu giyim hakkımız verilmedikçe iş sağlığı ve güvenliğimiz tehlikede” dediler.
1 günlük eylem bırakma eylemi yapan mühendisler, Anıt Meydanına yakın bir noktada bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) önünde taleplerini bildirerek bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar.
Basın açıklamasında haklarının ihlal edildiğini aktaran sendika görevlisi şu ifadelere yer verdi:
Hak Yoksa İş de Yok
“Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası olarak, daha önce pek çok kez çeşitli platformlarda yüksek sesle dile getirmemize rağmen, kamu çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğine yönelik temel haklarının ihlali karşısında, gerekli önlemlerin alınmamasını üzülerek izliyoruz. Bu nedenle ‘Hak Yoksa İş de Yok’ diyerek gerçekleştirdiğimiz bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında, koruyucu giyim hakkımızın acilen temin edilmesi ve Meslek Kanunu'nun bir an önce yürürlüğe girmesini talep ediyoruz.
"Temel haklardan mahrum kalıyoruz"
2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme’nin Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmet Koluna ilişkin hükümlerinde açıkça belirtildiği üzere, personelin koruyucu giyim malzemeleri ile donatılması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluk, çalışanlarımızın zorlu iklim koşullarında ve tehlikeli iş ortamlarında korunmasını sağlamaya yönelik, iş sağlığı ve güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Ancak ne yazık ki, koruyucu giyim yardımı hakkının iş güvenliği teçhizatları ile karıştırılması sonucu, kamu çalışanlarımızın bu temel haklarından mahrum kaldığı açıkça görülmektedir.
Baret ve yanmaz eldiven yerine atkı ve bere
Kurumlar tarafından sağlanması gereken baret, çelik burunlu ayakkabı, yanmaz eldiven gibi iş güvenliği teçhizatları dışında; çalışanların termal iç giyim, yazlık ve kışlık olmak üzere koruyucu ayakkabı, atkı, bere ve mont gibi iklim koşullarına uygun koruyucu giyim ihtiyaçlarının karşılanması 2012 yılında Toplu Sözleşme ile güvence altına alınmıştır. Bu tarihten itibaren çalışanlara sunulan koruyucu giyim yardımı 7 dönem boyunca uygulanmış, 2024 yılında kesintiye uğratılmış ve şu ana kadar halen verilmemiştir. Bu durum karşısında çalışanlarımız ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır. Mühendis, mimar, şehir plancılar, tekniker ve tüm teknik hizmet sınıfı çalışanlarının hakları için mücadele eden bir sendika olarak, koruyucu giyim hakkımızın acilen karşılanmasını ve bu doğrultuda düzenlemenin bilfiil uygulanmasını talep ediyoruz. Öte yandan, bu temel haklarla birlikte çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini güvence altına alan bir Meslek Kanunu'nun hala hayata geçirilmemiş olması, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarındaki belirsizliklerin devam etmesine ve çalışanlarımızın hak kaybına uğramasına neden olmaktadır. Bilgi birikimimizin ve tecrübemizin değerlendirilmesi ile özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, uzmanlaşma başlıklarında daha iyi koşullara kavuşturulması için Meslek Kanunu’nun ivedi olarak hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi
Konya’da Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası tarafından iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. “Koruyucu giyim hakkımız verilmedikçe iş sağlığı ve güvenliğimiz tehlikede” diyen mühendisler, “Hak Yoksa İş de Yok!” dedi ve bir günlük iş bırakma eylemine imza attı. Eylem kapsamında DSİ önünde basın açıklaması yapan sendika üyeleri, “Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası olarak, daha önce pek çok kez çeşitli platformlarda yüksek sesle dile getirmemize rağmen, kamu çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğine yönelik temel haklarının ihlali karşısında, gerekli önlemlerin alınmamasını üzülerek izliyoruz. Bu nedenle ‘Hak Yoksa İş de Yok’ diyerek gerçekleştirdiğimiz bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında, koruyucu giyim hakkımızın acilen temin edilmesi ve Meslek Kanunu'nun bir an önce yürürlüğe girmesini talep ediyoruz. 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme’nin Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmet Koluna ilişkin hükümlerinde açıkça belirtildiği üzere, personelin koruyucu giyim malzemeleri ile donatılması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluk, çalışanlarımızın zorlu iklim koşullarında ve tehlikeli iş ortamlarında korunmasını sağlamaya yönelik, iş sağlığı ve güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Ancak ne yazık ki, koruyucu giyim yardımı hakkının iş güvenliği teçhizatları ile karıştırılması sonucu, kamu çalışanlarımızın bu temel haklarından mahrum kaldığı açıkça görülmektedir. Kurumlar tarafından sağlanması gereken baret, çelik burunlu ayakkabı, yanmaz eldiven gibi iş güvenliği teçhizatları dışında; çalışanların termal iç giyim, yazlık ve kışlık olmak üzere koruyucu ayakkabı, atkı, bere ve mont gibi iklim koşullarına uygun koruyucu giyim ihtiyaçlarının karşılanması 2012 yılında Toplu Sözleşme ile güvence altına alınmıştır. Bu tarihten itibaren çalışanlara sunulan koruyucu giyim yardımı 7 dönem boyunca uygulanmış, 2024 yılında kesintiye uğratılmış ve şu ana kadar halen verilmemiştir. Bu durum karşısında çalışanlarımız ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır. Mühendis, mimar, şehir plancılar, tekniker ve tüm teknik hizmet sınıfı çalışanlarının hakları için mücadele eden bir sendika olarak, koruyucu giyim hakkımızın acilen karşılanmasını ve bu doğrultuda düzenlemenin bilfiil uygulanmasını talep ediyoruz. Öte yandan, bu temel haklarla birlikte çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini güvence altına alan bir Meslek Kanunu'nun hala hayata geçirilmemiş olması, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarındaki belirsizliklerin devam etmesine ve çalışanlarımızın hak kaybına uğramasına neden olmaktadır. Bilgi birikimimizin ve tecrübemizin değerlendirilmesi ile özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, uzmanlaşma başlıklarında daha iyi koşullara kavuşturulması için Meslek Kanunu’nun ivedi olarak hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi
Kaynak:Veli SÖYLEMEZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.