Konya'da doğal afetlere karşı önlemler alındı. İşte şehre yapılanlar

Konya'da doğal afetlere karşı önlemler alındı. İşte şehre yapılanlar

Konya Valisi İbrahim Akın 81 il Valiliği ile İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Konulu Video Konferans Toplantısı Sonrası konuştu.

Konya Valisi İbrahim Akın, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş Başkanlığında Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında 81 il Valiliği ile İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Konulu Video Konferans Toplantısı Sonrası konuştu. Vali Akın, "Bugün sizlerle, ilimizde karşılaşılması muhtemel afetlerde, risklerin azaltılmasına yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirmek üzere Risk Azaltma ve Değerlendirme Kurulu üyeleri ile birlikte sizlerle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bildiğiniz üzere afetler, ülkeleri ve toplumları beşerî ve ekonomik açıdan derinden etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Ülkemiz, depremler, seller ve yangınlar gibi doğal afetlerle sık sık karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıcı etkisi, afet risklerine karşı hazırlıklı olmanın ve kapsamlı önlemler almanın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.

whatsapp-image-2024-10-08-at-16-15-04-1.jpeg

KONYA İÇİN İRAP HAZIRLANDI

Afetlerde Risk Azaltma; afetlerin yaşanmadan önce alınacak önlemlerle olası kayıp ve zararları önlemeyi ve azaltmayı amaçlayan, modern afet yönetiminin temel unsurlarından biridir diyen Vali Akın, "Bu anlayış, sadece afet anını değil, öncesinde yapılması gereken planlama ve sonrasında yürütülecek iyileştirme çalışmalarını da kapsayan bir Bütünleşik Afet Yönetimi Döngüsü üzerine kuruludur. Bu bağlamda, afetlere karşı risk analizleri yapılması, kurtarma operasyonları planlanması ve olay sonrası iyileştirme faaliyetlerinin devreye sokulması kritik öneme haizdir. 4 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca Konya'mızda da afet risklerini azaltmaya yönelik yapılan çalışmaların sonucunda Konya İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlanmış ve 2022 yılında uygulamaya konulmuştur. Söz konusu plan, ilimizin afet risklerini kapsamlı bir şekilde ortaya koyan ve bu riskleri azaltmak için alınması gereken önlemleri belirleyen bir strateji sunmaktadır. Bu çerçevede söz konusu plan, afetlerin ilimizde yaratabileceği riskleri tespit ederken, bu risklerin önlenmesi için yapılacak çalışmaları sorumlu kurumlar ve taraflarla birlikte tanımlamaktadır" ifadelerine yer verdi.

whatsapp-image-2024-10-08-at-16-15-04.jpeg

SİLLE'DE KAYA DÜŞME RİSKİ ORTADAN KALKTI

Konya İl Afet Risk Azaltma Planı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda, Belediyeler, Üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları gibi pek çok paydaş kurumun katılımıyla ve işbirliğiyle hazırlanmıştır diyen Vali Akın, "Bu ortak çalışmalar sayesinde Konya’da çeşitli afet risklerine karşı alınan önlemler ve afetlere karşı koruma sağlanması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu ilimiz için; 1- Meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler (Kuraklık, Sel, Taşkın) 2- Obruk oluşumu, 3- Kütle hareketleri (Kaya düşmesi, heyelan, çığ) 4- Yangın, 5- Endüstriyel tesis kazaları, 6- Salgın Hastalıklar, 7- Diğer afetler, (birden fazla afet türünün gerçekleşebileceği) Olmak üzere toplam 7 afet türünün risk oluşturduğu değerlendirilmiş ve yapılan planlama ile bu afetlerden doğabilecek zararların en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Konya İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında afet risklerinin azaltılmasına yönelik olarak 2022-2025 yıllarını kapsayan 624 eylem belirlenmiş, bu planlama dahilinde ve belirlenen takvim doğrultusunda sorumlu kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Bunun dışında yüksek risk taşıyan ve acil müdahale gerektiren durumları ifade eden 13 öncelikli eylem belirlenmiştir. Bu öncelikli eylemler kapsamında; 1. Sille bölgesinde kaya düşmesi riski, bölgenin ıslahı ile ortadan kaldırılmıştır. 2. Cihanbeyli ilçesinde, 2650 metre uzunluğunda çift taraflı taşkın koruma duvarı inşa edilerek, muhtemel taşkın riskleri kontrol altına alınmıştır. 3. Kulu ilçesinde taşkınlara neden olan Köyaltı Deresi'nin ıslah çalışmaları kapsamında 2370 metre uzunluğunda kargir duvar inşa edilerek, taşkın riski minimize edilmiştir.
Bu yapılan çalışmalar örnek olarak zikrettiğim çalışmalar olup bu projeler ve daha fazlası, şehrimizdeki afet risklerini en aza indirmek amacıyla yürütülmekte olup, Konya'mızın güvenli ve dirençli bir şehir olmasına katkı sağlayacaktır. Tamamlanan ve çalışmalara devam edilen eylemlerle birlikte afet bilinci oluşturmayı, ilimizde güvenle yaşamayı, oluşabilecek bir afette vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumayı, Konya’mızın afete dirençli bir şehir olmasını hedeflemekteyiz. 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü vesilesiyle İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Aktaş’ın başkanlığında 81 İlimizde eş zamanlı olarak Video Konferans Sistemi üzerinden ikinci altı aylık İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısı gerçekleştirilmiş ve bu toplantıda İl Risk Azaltma Planlarının uygulama sürecinde eylemlerin ilerleme durumları gözden geçirilmiştir. Bu çerçevede İl Risk Azaltma ve Değerlendirme Kurulu üyelerimiz ile birlikte İlimizdeki çalışmaları tekrar gözden geçirdik, hangi aşamada olduğumuz gibi hususlar gözden geçirildi. Değerli basın mensupları, Bu çalışmaların hayata geçirilmesi, sadece kamu kurumlarının değil, toplumun her kesiminin sorumluluğundadır. Siz kıymetli basın mensuplarımızın bu noktadaki rolü ise hayati önem taşımaktadır. Sizlerin, topluma doğru bilgiyi aktarma ve afet bilincini artırma konusundaki katkılarınız, halkımızın afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı olması noktasında önemli destekler sunacaktır. Zira afet öncesi alınacak önlemler, afet anında yapılacaklar ve afet sonrası iyileştirme süreçlerine dair kamuoyunun bilgilendirilmesi, olası can ve mal kayıplarını en aza indirecek kritik bir faktördür. Bu vesileyle, afet risk azaltma çalışmalarına katkı sağlayan tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve siz değerli basın mensuplarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Konya’mızı afetlere karşı daha güvenli, dirençli ve hazırlıklı bir şehir haline getirmek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğimizi belirtirken Rabbim’den tüm afetlerden bizleri muhafaza etmesini niyaz ediyorum. Teşekkür ederim" şeklinde görüş belirtti.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.