Konya'da hasatta tane kaybının azaltılması için önlemler alındı

Ürünlerin zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelen ürün kayıp ve hasarlarını en aza indirmek için tedbirler alındı
Konya'da hasatta tane kaybının azaltılması için önlemler alındı

Konya'da hasat sezonu başlarken valilik daha ne kaybının önlenmesi ve hububat biçimlerinin prosedüre uygun bir şekilde yapılması için bir dizi tedbirleri aldı. Oya valiliği tarafından yayımlanan tebliğe göre; hasatta belirlenmiş olan alt sınır üzerindeki tane kaybına yol açan biçerdöverler için cezai işlem uygulanacak.

Tebliğde biçerdöver sahipler ve operatörlerinin uyması gereken kurallar şöyle açıklandı:

- Konya İli mülki hudutları dahilinde 2024 yılı hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur.

a) "G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi" veya "Biçerdöver Operatör Belgesi" olmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılamayacaktır.
b) Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2024 yılı için Konya İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında % 2 ürün kayıp oranını geçmeyecektir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır.
c) Biçerdöver sahipleri, 6'şar kg'lık 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaktır.
d) Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar.

e) Hasat için İl'e gelen ve İl'de mevcut biçerdöver sahipleri, hasada başlamadan önce biçerdövere ve çalıştıracağı operatöre ait bilgileri hasat yapacağı Mahalle muhtarlığına verecek, Muhtarlıklar ise bölgelerinde çalışan biçerdöverlerin bilgilerini İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildireceklerdir.
Belirtilen kurallara uymayanlar 2 bin 52 TL para cezası alacak

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.