Konya’da kaç tane kaçak kuyu var?

Konya’da kaç tane kaçak kuyu var?
Konya Ovası’nda artık çok derin kuyular açılmış olmasına rağmen yeraltı suyuna ulaşılamazken kaçak kuyular ovanın kabusu olmaya devam ediyor. Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Ovası’ndaki kaçak kuyu sayısıyla ilgili korkunç rakamları verdi

Konya’da çok değil birkaç yıl önce kazmayı vurduğun yerden fışkıran yer altı suları bugün yüzlerce metrelik sondajlarda bile sonuç vermiyor. Buna sebep ise vahşi sulama ve kaçak kuyular. Peki Konya Ovası’nda ne kadar kuyu var? Bu kuyuların kaçı ruhsatlı kaçı belgesiz ve kaçak? İşte adım adım ovanın sonunu getiren kuyularla ilgili son veriler.

kuyu.jpg

PROF. DR. ARIK’TAN ŞOK İDDİA

Yer altı su kaynaklarının azalmasında belgesiz ve şuursuz açılan su kuyularının büyük rol oynadığını belirten Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Konya Kapalı Havzası sadece Konya'dan ibaret değil. Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde'yi de kapsıyor. Bu havza içerisinde maalesef yüzey suyu varlığı çok zengin değil. Çoğu zaman sulama için, yeraltı sularına müracaat ediyoruz. Bazı yerlerde içme suyu içinde yer altına müracaat ediyoruz. Bölgede Devlet Su İşleri'nin kendi yaptığı kooperatiflerle yapılan belgeli 35 bin civarında yeraltı suyu üretim kuyusu var. En az üç katından fazla da belgesiz yani kaçak kuyu varlığı söz konusu. Belgeli kuyular da dahil su tüketimi tam olarak kontrol edilemiyor. Çünkü, vatandaş sulamada her ne kadar kapalı sisteme geçmiş olsa da bitkinin ihtiyacından çok daha fazla su tüketildiğiyle ilgili veriler var.

aii.jpg

YER ALTI SU SEVİYESİ HIZLA DÜŞÜYOR

Bunun dışında belgesiz kuyularda ise başlangıçta kuyuların açılmasıyla ilgili sorunlar mevcut. Çoğu zaman jeoloji mühendislerinin takibi olmadığı için kuyu yapım esnasında birçok teknik hatalar yapılabiliyor. Yani kapalı geçilmesi gereken bir yer açık kalabiliyor. Bazen donatı yapılmayabiliyor. Ve tuzlu sularla tatlı sular birbirine karışabiliyor böyle bir risk söz konusu. Ötesinde bu kuyuların hangi formasyondan, ne kadar bir su kullandığına dair verimiz mevcut değil. Elimizdeki tek sağlıklı veri her ay mütemadiyen yapılan gözlem kuyularındaki yeraltı seviyesi ölçümleri. Bu seviye ölçümlerine baktığımız zaman da her geçen gün giderek yeraltı seviyesinin düştüğünü görüyoruz. Artık çok derin kuyular açılmış olmasına rağmen yeraltı suyuna ulaşılamıyor. Yani Havza kenarlarından itibaren artık yer altı suyunu kaybetmeye başladık. Bu nedenle bizim şu anda acilen yakmamız gereken, yeraltı suyu kullanımının muhakkak kontrol altına alınmış olması” şeklinde konuştu. (kaynak: İhlas Haber Ajansı)

İlgili Haberler

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum