Konya'da neler oluyor? Önce orman ardından anız yangını çıktı
Konya'nın Derbent ilçesine bağlı Mülayim Mahallesi'nde anız yangını korkuttu. Derbent İtfaiye ekiplerinin müdahale ettiği olayda yangın büyümeden söndürüldü. Konya'dan yangınla ilgili yola çıktığı belirtilen ekipler soğutma çalışmalarına destek verileceği öğrenildi.
3 GÜN ÜST ÜSTE YANGINLAR
Konya'da yaşanılan olayla ise dikkat çekmeye devam ediyor. 12 Ağustos tarihinde Ilgın ilçesinde ormanlık yanmıştı. Arkasından 13 Ağustos tarihinde ise Derbent ilçesinde de orman yangını meydana geldi. Bugün ise Derbent ilçesine bağlı Mülayim Mahallesi'nde çıkan anız yangını vatandaşları korkuttu.
KONYA VALİLİĞİ UYARMIŞTI
İçişleri Bakanlığı’nın “Türkiye’nin Huzuru Projesi” kapsamında düzenlenen Konya’nın Huzuru Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Vahdettin Özkan, Haziran ve Temmuz ayları içerisinde güncel güvenlik ve asayiş olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Polisevi’nde gerçekleşen toplantıda Vali Vahdettin Özkan’a, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut eşlik etti. Son zamanlarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklardan veya ihmallerden kaynaklı, ülkemizin çeşitli bölgelerinde yangınlar meydana geldiğini vurgulayan Vali Özkan: “Şehrimizde orman yangınlarının önlenmesine yönelik risk haritası oluşturduk. Bu çerçevede tedbirlere yönelik sınırlama kararı aldık. Ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez değere haiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla, 5 Temmuz 2024 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında vatandaşlarımızın şehrimizdeki belirlenen ormanlık alanlara girişlere sınırlama tedbirleri kamuoyu ile paylaşıldı. Vatandaşlarımızdan anız yakmamalarını, piknik alanlarında gerekli önlemleri almalarını ve yangın riski olan bölgelerde doğaya karşı sorumluluklarını bilerek duyarlı davranmalarını rica ediyorum.” dedi.
Değişen iklim koşullarının etkilerinin yoğun olarak hissedildiğini belirten Vali Özkan, uluslararası göstergelere göre Türkiye’nin “su stresi” altında olduğunu vurguladı. Vali Özkan; “Tarım Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen su verimliliği seferberliği kapsamında Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile belirlenen stratejiler doğrultusunda çalışmalarımız paydaşlarla iş birliği halinde devam etmektedir. Yaz döneminde sıcakların ve buharlaşmanın daha da artacağı, yağışların azalacağı ve sulama sezonu olması nedeniyle su talebinin yoğunlaşacağını dikkate almamız gerekir. Kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliğini sağlayan yöntemlere ilişkin duyarlılık gerekliliği malumdur. Bu nedenle, ilimizde park, bahçe, refüj gibi kamusal yeşil alanlarda ve turizm tesislerinin yeşil alanlarında kuraklığa dayanıklı peyzaj bitkilerini tercih edilmesi, Endüstriyel işletmelerde, nispeten temiz suların altyapı değişikliği gerektirmeyen alanlarda yeniden kullanılması, Tarım kenti şehrimizde gece sulamaya ağırlık verilmesi, sulama zaman aralıklarına özen gösterilmesi ve basınçlı sulama sistemlerinin tercih edilmesine özen gösterilmesi kuraklığa karşı aldığımız tedbirlerimizden sayılabilir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.