Tarihi Kral Yolunun koruyucusu: Kilistra antik kenti

Konya'da tarihi 'Kral Yolu' üzerinde bulunan ve Kapadokya'daki peribacaları benzeri yapısıyla dikkat çeken 'Kilistra Antik Kent', ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
Tarihi Kral Yolunun koruyucusu: Kilistra antik kenti

Selçuklu'nun kadim başkenti Konya, geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve bu medeniyetlerin günümüze kadar ulaşan tarihi yapıları Konya'nın turizmine büyük katkıda bulunmaktadır.

O tarihi yapılardan biriside günümüze kadar ulaşabilen ve Konya'nın Peri bacaları olarak bilinen Kilistra antik kentidir.kilistra-antik-kenti-konya-1.jpgKilistra antik kenti, Konya'nın 45 km. güney-batısında, Konya merkez Meram ilçesine bağlı Hatunsaray (Lystra) beldesi Gökyurt köyü içerisindedir.

Kilistra Antik Kenti, tarihi 'Kral Yolu' üzerinde yer alıyor. Milattan önce 3'üncü yüzyılda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan Kilistra'da, Helenistik ve Roma dönemlerinde nüfus yoğunlaştı. Hristiyanlık döneminde hızla büyüyen Kilistra'da; haç planlı şapel, sümbül kilise, büyük su sarnıcı, kiliseler, manastırlar, gözcü kuleleri, sığınaklar, antik yollar gibi yapılar bulunuyor. Antik kent, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkardığı gibi inanç turizmi açısından da önemli bir yere sahip.kilistra-antik-kenti-konya.jpgKilistra antik kenti, tarihi Kral Yolu (Via Sebaste) üzerinde yer alır.

Stratejik öneme sahip olan Lystra, Roma İmparatorluğu'nun güney uçlarında İmparator Augustus tarafından askeri koloni yapılan beş merkezden biridir. Aynı dönemde Anadolu'yu gezen (M.S.49-56) Aziz Paulus ve Barnabas’ın yeni vaz ettikleri dine Lystra halkının çoğunluğu katılmıştır.

Kilistra’nın İnanç Turizmindeki Yeri Haberci Paulus'un Barnabas ile geldiği ilk gezisinde Konya'da yaptığı ilk vaazında konuşma yaptığı sinegogun karşısındaki evin penceresinde kendisini dinleyen güzel Theakla, bekâretini koruması, kutsal yola kendisini adaması, bu uğurda Romalılardan işkence görmesi, ölüme mahkum edilmesi nedeniyle kutsanmış ve Azîze makamına erişmiştir. Konya'lı Azîze Theakla'nın yanısıra Lystra'da (Hatunsaray) hayatını kurtaran, onu tedavi eden Musevi ailenin çocuğu olan Timoteos, Paulus'un en seçkin yardımcıları arasına katılmıştır.Efes Piskoposu da seçilen Timoteus için, Paulus gönderdiği mektuplarda “çömezim” diye hitap etmektedir. Selânik'e, Makedonya'ya ve Korint'e de görevli gönderilen ve “imanda öz oğlum”, “sevgili oğlum”, “kardeşimiz” dediği Timoteos’un örnek kişiliği, öğüt vericiliği yanında sorunları çözmede bulduğu pratik çözümlerden de bahsedilmiştir.konya-kilistra-antik-kenti-2.jpgKilistra karakol görevi yapıyordu

Kilistra’nın milattan önce 3. yüzyıla kadar uzanan kayıtları olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Fetullah Arık, “Kilistra bölgesinde daha önceden Pagan inancına sahip olan insanların yaşadığı bir bölge. Bozkır yani Güneydeki İzora bölgesinden gelen yağmacılara engel olması için Hatunsaray’ı koruyan bir karakol bölgesidir. Tarihi yerleşim yerinin Antik Roma döneminden günümüze kadar birçok medeniyetin izlerini taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Fetullah Arık, "Bu bölgeden Beyşehir’e kadar giden bir hat var. Bu hat üzerinde tıpkı Kapadokya’da olduğu gibi volkanik tüflere oyulmuş yapılar içinde yaşamışlar. Belki de savunma amacıyla buraları kullanmışlar. Hristiyanlığın yaygınlaşmasıyla toplumların yerleşimleri biraz daha genişmiş hatta şuanda da yapıların çoğu oyma şeklinde olduğu görülüyor” dedi.ozpxtp4-zkiijrgzvihjcw.webpKilistra, Aziz Paulus’un söylemlerini ve mucizelerine ve yaşadıklarına konu olan, Hristiyan hacıların da inanç turizmi kapsamında ziyaret merkezi olarak tarihi ortamı en canlı karakteriyle ayakta tutan bir özelliktedir. Kiliseler, şapeller, manastırlar, gözcü kuleleri, sığınaklar, antik yollar, mahalleler, seramik atölyeleri gibi mimari örnekleriyle inanç turizmine farklı bir tat kazandırmaktadır. 1-kilistra-antik-kenti-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum