Konya'da taş devrinden kalma 5 bin yıllık tarihi hazine!

Konya'da 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri olan Sille Mahallesi'nde yer alan, ilk olarak Cilalı Taş Devri’nde inşa edildiği düşünülen köprü gizemini korumaya devam ediyor.
Konya'da taş devrinden kalma 5 bin yıllık tarihi hazine!

Konya'nın 5000 yıllık bir tarihi hazinesi olan Sille Mahallesi'nde yer alan, su kemeri olarak yapıldıktan sonra iki yamacı birbirine bağlayarak dar ve tehlikeli bir geçit halini alan Şeytan (Gavur) Köprüsü, "ürkütücü" görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Köprüyle ilgili yapılan araştırmalarda Frig, Roma, Anadolu Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerine rastlanan etkileyici köprünün ilk olarak Cilalı Taş Devri’nde inşa edildiği tahmin ediliyor.

burak-yilmaz-2020-temmuz-anadoluimages-20083073.jpg

Şeytan Köprüsü'nün, köprünün yapımında kullanılan malzeme ve yapım tekniği olarak 16'ncı yüzyılda Osmanlı döneminde yapıldığı birçok kişi tarafından biliniyor. Mahalleye gelen suyun vadiden geçmesini sağlamak için su kemeri olarak inşa edilen yapı, daha sonra iki yamacı birbirine bağlayarak köprü vazifesi görmeye başlıyor.

Vadi içinde bulunması, köprünün dar ve yüksek oluşu sebebiyle günümüzde kullanım amaçlı tercih edilmeyen köprünün ürkütücü yapısı nedeniyle "Şeytan Köprüsü" ismini aldığı tahmin ediliyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum