Konya'daki bu cami halkın geçtiği yola göre şekil aldı. Anadolu'nun en büyüğü...

Konya'daki bu cami halkın geçtiği yola göre şekil aldı. Anadolu'nun en büyüğü...

Kadim kültürü ile tarihe ışık tutan Konya'da, eserler bir bir altın harflerle tarihe yazıldı. Şehirde bulunan ve halkın geçtiği yola göre şekil alan cami bir çok özelliği içinde barındırıyor

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan tarihi Eşrefoğlu Camii, halkın geçtiği yola göre şekil aldı. Darül Mülk Konya Dergisi'nin 6. sayısında yer alan bilgilere göre Eşrefoğlu Cami bir çok özelliği içinde barındırıyor.
ANADOLU'NUN EN BÜYÜK AHŞAP DİREKLİ CAMİSİ
Beyşehir Eşrefoğlu Camii, günümüzden neredeyse 725 yıl kadar önce 1296-1299 yılları arasındaki üç yıllık bir inşaat çalışmasından sonra hizmete açıldı. Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli, düz çatılı camilerin en büyüğü ve en orijinali kabul edilmekte. Aynı mimari tarzda yapılmış yukarıda adları geçen Selçuklu eserlerinin yine en görkemlisi Eşrefoğlu Camii, bu bakımdan adı geçen eser, Selçuklu ve Beylikler döneminin sembol eserlerinden olarak yerli yabancı araştırmacıların ve ziyaretçilerin her zaman ilgi odağında oluyor.

esrefoglu-cami-beysehir-001.jpg

HALKIN GEÇTİĞİ YOLA GÖRE ŞEKİL ALMIŞ CAMİ
Beyşehir Eşrefoğlu Camii'ni diğer emsallerinden ayıran özelliklerin başında dikdörtgen plan üzerine köşe ilave edilerek beş cepheli bir görüntüye kavuşmuş. Burada beşinci bir cephenin inşa sebebi olarak cami yapılmadan önce şehrin ana yollarından birinin buradan geçmesi gösterilmiş. Diğer bir deyişle gelen-geçen insanların, kervanların ve hayvanların işini gören ana yola zarar vermemek adına cami şeklen bu yola uyduruldu. Camiyi kaplayan çatısı zaman içerisinde birkaç kez değişimden geçerek en son 2004 yılında üzerindeki bakır tabaka kaldırılarak toplamda 50 ton ağırlığı bulan kurşun malzeme ile kaplanmıştır. Ancak bu yenilik yaz aylarında caminin içinin ısınmasına neden olmuştur. Bu durumun camideki ahşap yapıya zarar verdiğine dair izlenimler bulunmaktadır. 1480 m2 alana sahip caminin 35 pencere ile aydınlatıldığını görüyoruz. Caminin taç kapısının sağ tarafındaki tek şerefeli ve 87 basamaklı minaresi zaman içerisinde birkaç defa tamir görmüş ancak hatalı onarımlardan dolayı tarihi özelliğini bir ölçüde kaybetmiştir. Buna rağmen bu yapının da günümüze kadar ulaşması takdire şayandır. Eşrefoğlu Camii, dönemindeki birçok Selçuklu eseri gibi dışarıdan bakıldığında son derece sağlam ve korunaklı, aynı zamanda görkemli bir yapıya sahiptir. Caminin ön cephe duvarı başarılı bir işçilik sergilenerek kesme taşla örülmüştür ve bakanlar için kale duvarları gibi ihtişamlı bir atmosfer oluşturuyor.
*CİHAD ALPAN/BBN HABER

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum