Konya’daki okullara pislikten yaklaşılmıyor! Öğrenciler risk altında

Eğitim Bakanlığı'nın bu eğitim-öğretim yılının başında yürürlüğe soktuğu, okullardaki temizlik elemanlarının haftanın sadece 3 gününde gelmesi uygulaması, Konya’daki okullarda ciddi hijyen problemlerine yol açtı.
Konya’daki okullara pislikten yaklaşılmıyor! Öğrenciler risk altında

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) bu senenin başında temizlik personellerine ilişkin aldığı karar okulları adeta mikrop yuvası haline geldi. Okulları temizleyen personelin istihdam programında değişikliğe giden MEB, temizlik personelinin yalnızca haftada 3 gün geleceğini açıkladı. Bakanlığın aldığı bu karar sonrası Türkiye’den pek çok okulda hijyensiz sınıf ve tuvalet görüntüleri ortaya çıktı. Çocuklarının sağlıksız bir ortamda öğrenim görmesini istemeyen veliler, sırayla sınıfları temizlemeye başladı.

bha-haber-ici-2024-09-30t133313-218.jpg

Konuya ilişkin BBN Haber’e konuşan Konya Eğitim-İş Sendikası Başkanı Bahattin Ertuğrul, okulda eğitim gören bugünün çocuklarının yarının büyükleri olduğuna vurgu yaparak, “Okullardaki tuvalet ve sınıfların gerekirse her teneffüs çamaşır suyuyla silinmesi gerekiyor” diye konuştu.

konya-egitim-is-sendikasi-bahattin-ertugrul.webp

Şartlardan dolayı kimse çalışmak istemiyor

MEB’in bu yılın başında İ.U.P (İş Gücü Uyum Programı) adı altında yeni bir program çıkardığını belirten Ertuğrul, bu program kapsamında okula temizliğe gelen personelin haftada 3 gün geldiğini ve günlük 566 lira, aylıksa 6 bin 792 lira aldıklarını belirtti. İ.U.P kapsamında gelen temizlik personelinin genel sigorta yerine sadece sağlık sigortası yapıldığına dikkat çekti. Çoğu kişinin bu iş koşullarında çalışmak istemediğini söyleyen Ertuğrul, “Normalde MEB’in yaptığı bu uygulamayı başka biri yapsa suçtur bu adaletin gözünde. Ama adaletsizliği bizatihi devletin Milli Eğitim Bakanlığı yapıyor” diye konuştu.

Personelin okul temizliğine yetişememesi sebebiyle bazı okullardaki öğretmenlerin velileri temizlik sırasına koyduğunu belirten Ertuğrul, devletin yürütmesi gereken okul temizliğinin öğrenci velileri tarafından yapıldığını aktardı. Ertuğrul, “ Bana göre Millli Eğitim Bakanlığı ve Bakan Yusuf Tekin’in büyük acziyeti var. Geleceğimiz dediğimiz çocuklarımıza temiz eğitim ortamı sağlanamaması durumu olabilir mi?”

Okullarda toplanan paraya dikkat çekti

Neredeyse bütün okullarda para toplanıldığını belirten Ertuğrul, “Burada bir danışıklı dövüş var. Sayın bakan her ne kadar okullarda para toplanmayacak dediyse de bütün okullarda para toplanıyor. Bir okula gittiğinizde hizmetlisi veya güvenliği varsa velilerden toplanan katkı paylarıyla tutuluyor. Kimi okuldan beş yüz lira, kimi okuldan bin lira, kimi okuldan iki bin beş yüz lira, kimi okuldan on bin lira para işlendiğini ve alındığını hatta bu para Vermezseniz çocuğunuzun kaydını yapmayız gibi terbiyesizce şeyler söylendiğini de duyuyoruz maalesef. Bunun tek sebebi okulların eee temizlik ihtiyacının karşılanmamasıdır. Yeterli personel verilmemesidir.” diye belirtti.

Temiz Okul eylemiyle seslenmişlerdi

Geçtiğimiz haftalarda Eğitim-İş Sendikası olarak konuya dikkat çekmek için geniş katılımlı “ Temiz Okul” eylemi yaptıklarını belirten Ertuğrul, “Herkes her şeye para bulurken çocuklarımızın sağlığından tasarruf etmeye kalkıyorlar. Tam zamanlı bir çalışan almak yerine günlük 568 kiraya çalışacak birilerini arıyorlar” diye konuştu.

*Muhammet Kürşat Ercan

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.