Konyalı kadınların el emeği KOMEK PAZARI’nda değer buluyor
KOMEK ve ASEM'lerde mesleki kurslara katılan ve üretim yapan kursiyerlerimizin eser satışları, Kültürpark içerisinde kurulan Sergi ve Satış Merkezi'nde ve Ecdat Parkı içerisindeki Sergi Satış Merkezinde; S.S KOMEK Mesleki Eğitim Kültür ve Küçük Sanat Kooperatifi tarafından yapılıyor. Kursiyerler; yaptıkları ürünleri, KOMEK Sergi ve Satış Merkezleri sayesinde satışını gerçekleştirerek, maddi kazanç elde etmektedir...
Ürünlerin satışı, merkezlerdeki görevliler tarafından sağlanıyor. Kursiyerler; sadece kurs merkezlerinde değil, daha sonra evlerinden de sipariş alarak ev ekonomilerine katkı sağlamaya ve müşterilerin taleplerine cevap vermeye devam ediyor.
KOMEK PAZARI NASIL ÇALIŞIYOR?
S.S KOMEK Mesleki Eğitim Kültür ve Küçük Sanat Kooperatifi; KOMEK kurslarında ve ASEM'lerde üretilen eserlerin satışını sağlamakta. Satışa alınan eserlerin tamamı kursiyerlere ait olup, eserler emanet fişi ile alınmakta. Eser seçimi ilk olarak branş öğretmenleri tarafından, daha sonra sanat danışmanlarından oluşan komisyonun değerlendirmesi ile merkeze alınıyor.
Eserlerin satılması halinde, merkezde bulunan görevliler tarafından eser sahibi bilgilendiriliyor.
SATIŞ SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
Sahada ve on-line satışlar üyelik sistemi ile destekleniyor. Dijital pazarlama sistemi; www.komekpazari.com e-ticaret sitesinden ve sosyal medya hesapları üzerinden gelen siparişlerin ilgili atölyeye yönlendirilmesiyle gerçekleştiriliyor.
Özel siparişlerde; talebin niteliği ve branşa göre ürün yapım süresi değişiyor. Ön ödeme alınarak işe başlanırken müşteri memnuniyeti esas alınmakta; üretim aşamaları paylaşılıp onay alınarak ürün nihayete erdiğinde kargo yoluyla müşteriye ulaştırılmakta.
İnternet üzerinden veya doğrudan gelen siparişlerde üretim aşaması; talebin atölyelere yönlendirilerek üretime başlanması, kalite kontrolünün sağlanması ardından elden veya kargo yolu ile müşteriye ulaştırılması şeklinde gerçekleştiriliyor.
KOMEK KOOPERATİFİ 2013’TE KURULDU
KOMEK Kooperatifi, öncelikle geleceğin mimarı kadınlarımıza, dezavantajlı gruplara ulaşmak, yerel ve ulusal ekonomiye katkı sağlamak, unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızı canlandırmak amacıyla 19 Eylül 2013 tarihinde kuruldu.
Sosyal belediyecilik alanında hayat boyu öğrenmede adından söz ettiren KOMEK, kooperatif çalışmalarını gönüllülük esasıyla yürütmektedir. Kursiyerlerimizin sosyo-kültürel ve ekonomik faaliyetleri kapsamında yer alan mal ve hizmet üretimi ile pazarlamasına yönelik ihtiyaçlarını karşılamak, eğitimi üretimle harmanlamak kooperatif politikalarımızın özünü oluşturuyor. Yarınları el birliği ile güzelleştirmek; birlikte üretmek, güvenilir, doğal, kaliteli ürün sunmak için artan atölye ve sergi-satış merkezleriyle, www.komekpazari.com adresi ve sosyal medya üzerinden hizmet veriyor.
Kadınların şehirde ve kırsalda istihdam devamlılığını sağlamak maksadıyla; KOMEK ve ASEM kurs merkezlerimizde temel ve tekâmül eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere atölyelerde üretim imkânı sunuluyor.
İŞKUR destekli kurslarda kursiyerler, ürün bedelinin yanı sıra günlük cep harçlıklarıyla ekonomik ve mesleki gelişim sürecine dâhil ediliyor.
Samanpazarı ve Alakova Atölyeleri’nde tekstil alanında: Kurumsal şirketlere tek kullanımlık tulum, önlük, bone-kolluk; hastanelere doktor ve hemşire önlüğü, nevresim takımları, ameliyathane önlükleri; atık malzeme/ham bezden torbalar; çocuklar için oyun çadırları, bebek setleri; düğün salonları için masa-sandalye giydirmeleri; firmalara ve kişilere özel çeyiz işleri yapıyor.
Büyük Sinan Sanat ve Tasarım Atölyesi’nde: Geleneksel–yöresel giyim, butik elbiseler, özel gün kıyafetleri, kostümler stilize ediliyor.
Meram Yeni Yol Çini Atölyesi’nde klasik ve modern tarzda çini bezemeler satışa sunuluyor.
Lâdik, Sızma ve Ertuğrul Gazi Atölyeleri’nde kadınlar dokuma tezgâhlarını yurt dışından ve Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen taleplere açıyor. Kök boyalarla renklendirilen dokumalar; Karapınar, Sille, Lâdik ve Sızma başta olmak üzere farklı motif renk ve çözgülerle yöresel/serbest kompozisyonda ihraç ediliyor. Oyuncak sektöründe organik, yerli, tamir edilebilir ve çevre dostu alanlar kurguluyoruz.
KOP destekli Ahşap Oyuncak Sanat ve Tasarım Atölye kapsamında Meram Sanayideki imalathanede geleneksel, modüler, eğitici, kurgu-tasarım, kinetik-robotik oyuncaklar ve yontma figürler tasarlıyor. Bez ve pelüş malzemelerle kültürümüzle özdeşleşen oyuncaklar da BM iş birliğinde Pelüş Oyuncak Atölyesinde buluşturuyor.
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.