Konya’nın az bilinen geleneği! Gelinin Güzelliği Yetmez, Yüzükleri Damadın Annesi Takar

Konya’nın az bilinen geleneği! Gelinin Güzelliği Yetmez, Yüzükleri Damadın Annesi Takar

Gelenekler, bilgi ve deneyimlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlar. Büyüklerimizin yaşam yaşamları ve bilgileri, gelenekler aracılığıyla genç nesillere iletilir. İşte nesilden nesile süren Konya gelenekleri...

Gelenekler, insanların serbest bırakılmasıyla, kültürleriyle ve kökenleriyle bağlantı kurmalarına yardımcı olan değerli unsurlardır. Bir toplumun geçmişi, onun yapısı ve gelenekleri, bu kişiliğin önemli bir parçasıdır. Her yıl tekrarlanan festivaller, özel günler ve ritüeller, toplulukların bir araya gelmesini, paylaşmamasını ve birlikte kutlamasını sağlar.

Bu gelenek ve göreneklerin arasında şehir olarak Konya’da önemli bir rol oynuyor. İşte geçmişten günümüze birçok örf ve adetleriyle gönülleri fetheden Konya’nın gelenekleri…

KIZ İSTEME
Oğlunun evlenmesine karar veren baba ve ana dünürcü göndermede gayet gizli hareket eder. Bu da ilk önce kadınlar tarafından yapılır. Önce oğlanan anası ve kız kardeşi, kızkardeşi yoksa akrabalarından en yakını, bir iş bahane ederek kız evine gider. Kızın güzelliğine terbiyesine, vücudunun sağlamlığına alıcı bir gözle bakarlar. Kızı uygun bulmazlarsa,hiç bir şey demeden izin alıp giderler. Kız beğenilirse, bu işlerde hünerli olan bir kadını öncü olarak, kızın önce anasının ağzını arar. Bu arada oğlanın durumu hakkında bilgi verir. Uygun görülürse kızlarına dünürcü geleceklerini anlatır. Kadın dünürcü, kız tarafının verimkar olduklarını öğrenince kız tarafına gönderilir.

NİŞAN
Gelin, eltisi veya görümcesi tarafından yoksa oğlanın genç bir yakını tarafından salona getirilir. Yüzüğü oğlanın annesi takar. Gelin, orada bulunanların ellerini öper, akrabalar takı takarlar. Oğlan tarafının kız tarafına getirdiği hediyeler gösterilir. Yapılan ikram yine oğlan tarafına aittir. Nişan genellikle Perşembe günleri olur. Nişanın bazen yemekli olduğu da görülür. Nişandan sonra kararlaştırılan günde elbise görme işi başlar.

DÜĞÜN
Düğün genellikle Konya’da haftanın Pazar ve Perşembe günleri yapılır.Düğünden bir kaç önce yemek hazırlıkları yapılır, gelinin oğlan evine getirileceği günün sabahı, oğlan evinde pilav verilir. Oğlan tarafının eşi dostu yada umanları çoksa okuntu (davetiye) dağıtılır. Köylerde de,komşu köylere okuntu gönderilir. Pilav dökme işi devam ederken, gelin hamama ve berbere gider, Geline yakın arkadaşları da eşlik eder.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.