Konya'nın kanayan yarası obruk! Uzmanlar uyardı, tehlike yaklaşıyor

Konya’da son günlerde çok defa gerçekleşen obruk olaylarını değerlendiren Konya Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Şükrü Arslan, bilinçsiz sulamaya dikkat çekti.
Konya'nın kanayan yarası obruk! Uzmanlar uyardı, tehlike yaklaşıyor

Geçtiğimiz aynı gün içinde Konya’nın Karapınar ilçesinde meydana gelen iki obruk tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Yer altı sularının bilinçsizce kullanılması sonucu çekilen yer altı sularının oluşturduğu boşlukların çökmesiyle oluşan obruklar her geçen gün Konyalıların canını ve malını tehdit etmeye devam ediyor. Son zamanlarda artan obruk sayısı ve sebeplerini BBN Haber’e değerlendiren Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan obrukların oluşum sebeplerini değerlendirdi.

jmo-konya-sube-baskani-sukru-arslan-001.jpg

Kurak geçen sezon yer altı suyuyla telafi edilmeye çalışılıyor

Yağmursuz geçen yağmur yaz mevsiminin ardından çiftçilerin ürünlerini sulamak için yer altı sularını aşırı kullandığını belirten Başkan Arslan, “Kurak dönem sonunda yeraltı sularındaki seviyede çok fazla düşüşler gözleniyor. Bu düşüşleri temel sebebi ise yağışsız kurak geçen yaz döneminde çiftçilerin çok fazla yer altı suyuna yüklenmesi ve mahsullerini sulaması. Bu sebeple yeraltı seviyesindeki aşırı düşüş obruk oluşumlarına sebep oluyor.” dedi.

bha-haber-ici-96.jpg

Yağışsız geçen dönemi yer altı sularıyla telafi etmeye çalışan çiftçinin tarlasında kullandığı sulama pompalarının obruk oluşumundaki yerinden bahseden Arslan, “ Öyle pompalarımız var ki, çok büyük, çok kapasiteli. Bunlar yer altından suyu resmen vakumluyor. Çok güçlü bunu çekerken de haliyle yeraltındaki toprak malzemeyi de çekebiliyor. Bu pompaların tarımda kontrolsüzce kullanımı da obruk oluşumuna davetiye çıkarıyor” diye konuştu.

bha-haber-ici-97.jpg

Sorunun temelinde silajlık mısır var

Konya’da ekilen bazı ürünlerin obruk oluşumuna katkıda bulunduğunu aktaran Arslan, “ Hiçbir zaman Konya havzası için uygun olan bir tarım ürünleri var. Bu ürünlerin başında sılajlık mısır geliyor. Sılajlık mısır daha ziyade çok yağış alan yağışlı bölgelerde ekilen ve üretilen bir üründür ama ne yazık ki son on beş yılda Konya Ovası'nda yoğunlukla mısır ekildi. Ki baktığımızda Konya’da son on beş yıldır obrukların yoğun bir şekilde artış gösterdiği görülüyor. Eskiden Konya’da daha ziyade ana kaya çökmeleri görülüyorken, sılajlık mısır ekilmeye başlandığı son on beş yılda yer altı sularının çekilmesi sebebiyle obruk oluşumları görülüyor. Mısır ve benzeri çok su isteyen tarım ürünleri Konya Ovasını tehdit ediyor. “ ifadelerini kullandı.

bha-haber-ici-98.jpg

"Ruhsatlının 3 katı kadar ruhsatsız kuyu var"

Devlet Su İşleri’nin yer altı sularının yılda 2 milyar metreküpünün kullanılması için izin verdiğin ve bu suyu kullanmaları için otuz beş bin kuyuya ruhsat verildiğini ifade eden Arslan, “ Ruhastlı olarak kullanılan kuyuların 3 katından fazla sayıda kaçak kuyu var Sayıları otuz üç bini bulan kaçak kuyu var. Hal böyle olunca da bizim tahsis ettiğimiz iki milyar metreküpün yaklaşık üç katı kadar olduğuna göre iki milyar metreküpün de yaklaşık üç katı, altı milyar metreküp tahsis edilmeyen veya kontrol dışı kullanılan su var. Bu en iyi ihtimalle söylüyoruz. Bu kaçak kuyuların nasıl kullanıldığı, nasıl pompa kurulduğu ve ne kadar sık çektiğini de bilmiyor. Yaklaşık tahmini olarak söylüyor. Burada devlet kontrolü tamamen kaybetmiş durumda. Bizim burada bir an önce bu kaçak kuyuları kayıt altına almalıyız. Ve kontrol sağlamalıyız. Devekuşu misali başımızı kuma gömerek bu olaydan kurtulamayız." diye konuştu.

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum