Konya'nın saklı kalmış tarihi ayağa kaldırılmayı bekliyor

Konya'nın saklı kalmış tarihi ayağa kaldırılmayı bekliyor

Çoğunlukla toprak altında bulundurduğu varlıklarıyla arkeologları ve tarih meraklılarını heyecanlandıran tarihi yer ayağa kaldırılmayı bekliyor.

Konya'nın Bozkır ilçesinde Ulupınar, Hacılar yerleşimleri arasındaki dağlık bölgede, “Zengibar Kalesi” olarak bilinen ve Hellenistik dönemin önemli kentleri arasında yer alan “İsaura”, antik çağda bölgenin başkentliğini yapmış önemli bir yerleşim olup, ilk defa 1837 yılında İngiliz Seyyah W. J. Hamilton tarafından keşfedilmiştir.

Roma’nın önemli eyaletlerinden birisi olan İsaura eyaletinin kalıntıları arasında kentin surları, burçları, tiyatrosu, zafer takı, kilisesi ve kaya mezarları yer alıyor.3595003-2b14289b77b8aa233f6a501f9aa0f408-640x640.jpgKonya’nın Bozkır ilçesinin Hacılar ve Ulupınar mahalleleri arasında yer alan antik kent, Toros’ların uzantısı dağda 1.860 metre yüksekliğe kurulmuş. Tarih boyunca Hititler, Persler ve Romalılarca kullanılan Zengibar Kalesi, bugün hâlâ aydınlatılmamış onca yapısına rağmen yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. İsaura Antik Kenti çevresindeki kalenin sur ve burçlarının bir bölümü hâlâ ayakta. Bölgeye ulaşım ise Konya – Bozkır yolu üzerinden sağlanıyor. Hacılar Mahallesi’ndeki yönlendirme levhaları ile antik kente araçlarla çıkılması da mümkün.Roma dönemi taş işçiliğinin önemli örneklerinden Zengibar Kalesi’nde tiyatro, zafer takı, kilise, su kemerleri ve benzeri mimari yapılar yer alıyor.3595003-61826a1ec28182674e655ebe8bbae5e7-640x640.jpgKalenin güneyinde yer alan kapı 4 metre yükseklikte. Beşgen ve altıgen mimaride yapılan ve biri tamamen yıkılmış iki kule arasındaki üstü kemerle tamamlanan bu kapı, ana caddeye açılıyor. Caddeyi takip eden ziyaretçiler ise zafer takı ile sonradan kilise olarak kullanılan kentin en büyük binası bazilikaya ulaşabiliyor.

Kentteki bazı taşlarda çelenk, miğfer, dizlik, kılıç, kalkan ve ok gibi yüksek kabartmalı çok sayıda işleme bulunuyor.3595003-e985fa1e47c7cc1ba1a82da3a7879b53-640x640.jpg​​​​​​​​​​​​​​Kalenin Nasıl İnşa Edildiği Gizemini Koruyor

Kalenin 3,5 metre kalınlığındaki surlarının inşasında kullanılan taşlar ise zirvedeki taş ocağından getirilmiş. Büyük dikdörtgen taşların milimetrik düzgünlükteki kesilme işleminin ise binlerce yıl önce nasıl yapıldığı gizemini korumaya devam ediyor.

Roma döneminde bölgede 10 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Antik kentte yapılacak yeni çalışmalarla pek çok değerin gün yüzüne çıkartılabileceği işaret ediliyor.​​​​​​​

Kale sarp uçurumların üstüne kurulmuş ve bölgenin tamamen kontrol edilmesine imkan tanıyan bir nokta seçilerek inşa edilmiştir. Seydişehir, Karaman ve Hadim açısını görmeye olanak tanımasından dolayı konumuyla da göz dolduruyor. Su kaynakları açısından zengin olan bir bölgede bulunması da değerini daha çok arttırıyor.3595003-b401a71002bedd0b15cfb06c111b4252-640x640.jpg​​​​​​​Konya'nın bir çok bölgesi kontrol edilebilir bir durumda bulunması koruma ve güvenlik açısından avantaj elde edilmesine de imkan tanımıştır. İsaura adıyla yaşayan topluluk tarafından bunların tamamı hesap edilerek kalenin yapılmış olması askeri açıdan başarılı olduklarının anlaşılmasına da neden oluyor.

Konya'nın geçmişte bir çok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle kafanızı nereye çevirirseniz orada bir tarih görebilirsiniz ve bu tarihi yapılar geçmişin sırlarını içinde barındırıyor. zengibar-kalesi-5.jpg​​​​​​​

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum