Konya'nın toprakları onlara yurt olmadı!
Avustralya'nın başkenti Sydney'den 50 santimetreye kadar uzayabilen yünlerinden kaliteli kumaşlar üretilebilen Alpaka develeri yetiştirilmek üzere yıllar önce Konya’ya getirilmişti. Selçuk Üniversitesi öncülüğünde çiftliklerde bakım ve beslenmeleri yapılan hayvanlar başlangıçta şehre ve karasal iklime uyum sağlasa da Konya’nın çetin kış şartlarına dayanamadılar. O dönem sayıları bir bir azalan ve hayvanat bahçesine teslim edilmek zorunda kalan Alpaka’lar Konya macerası ne yazık ki olumsuz sonuçlandı.
Hamilelik süreleri 8 ila 11 ay arasında değişen ve bir Güney Amerika devesi olarak da bilinen Alpakaların yünleri 50 santimetreye kadar uzayabiliyor. Yaklaşık 55-65 kilo ağırlığındaki Alpakaların yününden kaliteli kumaşlar üretiliyor. Yünlerin 1 kilosu ise 80-90 dolara satılıyor.
ALPAKA DEVELERİNİN YAŞAM ŞEKİLLERİ
Alpakalar, tüm deve türleri gibi sosyal hayvanlardır ve grup içinde rahattırlar. Bitki yiyici hayvanlar olup, neredeyse sadece otlarla beslenirler. Tüm develer gibi sindirimde onlara yardımcı olan çok odalı mideye sahiptirler.
Hamilelikleri 240 ile 345 gün arasında değişir ve dişi, Güney Amerika’da Cria adı verilen yavru dünyaya getirir. Bu yavru yaklaşık altı ile sekiz aya kadar emzirilir ve 12 ile 24 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşır.
ALPAKA DEVESİ NEDEN DEĞERLİDİR?
Ağırlıklı olarak yünlerinden faydalanılan Alpakalar, yünleri de oldukça değerlidir. Alpaka devesinin yünü dünyanın en kaliteli ve en pahalı yünlerinden birisidir. Yumuşak, dayanıklı, daha elastik, farklı renk opsiyonlu, yanmaz, yıkanması kolay… Alpaka yününden yapılan ürünler su geçirmez (water-proof) ve ateş almaz özellikleri olması bu ürünleri oldukça değerli kılar. Ayrıca alpaka yünü koyun yünü gibi lanolin maddesi içermez. Dolayısıyla alpaka yününden yapılan ürünler hipoalerjiktir. Özellikle cilt problemi olanlar, allerjik cilde sahip olanlar için idealdir. Alpaka yününden yapılan ürünler kaşıntı da yapmaz.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.