Sanayiye zam geldi, Konya'da yollar duman altında kaldı

Yağ yakan ve duman atan araçlar Konya trafiğini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Sanayide hem parçaya hem de işçiliğe gelen zamların ardından Konya trafiğinde bugünlerde hava kirliliği yaşanmaya başladı. Genelde dizel araçların yaktığı yağ ve turbo kaynaklı sorunlardan dolayı Konya trafiğinde hemen hemen her yerde sıkça duman sorunuyla karşılaşılıyor.

NEDEN DUMAN ATAR?

Araçtan gelen duman rengine göre motorda tespit edilen sorunlar farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Bugünlerde Konya trafiğinde genelde siyah ve mavi duman atan araçlar kol gezmeye başladı. Rahatlıkla ayırt edilebilen mavi dumanın sebebi; Silindirlerin içindeki yanma odalarına motor yağının karışması sonucunda egzozdan dışarıya mavi duman atma sebebiyle gözlemlenen duman çeşididir. Sübap contalarının ve blok içerisindeki pistonlardaki segmanların aşınması sonucunda yanma odasına karışan motor yağı bu durumlara sebep olabilir. Siyah duman ise: Dizel ve turbo bulunan araçlarda genelde hava filtresinden kaynaklanan sorunlardandır. Hava Filtresi tıkandığında veya gerektirdiği gibi görevini yerine getiremediğinde silindir içerisindeki yanma odalarına yeterli hava miktarını iletemiyor ve siyah duman atmasına sebep olabiliyor. Gözle görülür bir şekilde ayırt edilen gri duman ise aracın turbo bakımsızlığı nedeni ile karşımıza çıkıyor.

SANAYİDE FİYATLAR NE KADAR?

Kur ve dükkan giderlerinin artışının ardından mavi duman atan ve komple rektefiye yapılacak olan araçlarda ortalama bir motorun maliyeti 50 bin ila 75 bin lira arasında değişim gösteriyor. Ortalama işçilik ücreti 10 ila 15 bin arasını bulurken komple motor parça maliyetleri 30 ila 50 bin arasında değişkenlik gösterebiliyor. Gri duman ve siyah duman atan araçların maliyetleri ise 5 bin liradan başlayarak turbo ve diğer bakımlarına göre 25 bin lira arasına göre çıkabiliyor. Geçtiğimiz senelerde alınan 80 ila 150 lira arasında olan bakım ücretleri bu yıl 300 ila 500 lira bandına kadar çıktı.

MALİYETLER ARTTI TRAFİK DUMAN ALTI OLDU

Sanayi maliyetlerinin artmasının ardından araçlarına bakım yaptıramayan ve karşılaştıkları sorunlar çözüme kavuşturamayan sürücüler, Konya trafiğinde havayı kirletmeye devam ediyor. Son olarak sigortasız rastlanan araçların üzerine bir de bakımsız araçlar eklenince trafik sorunları büyümeye devam ediyor. Genelde trafik ışıklarında rahatsız edici bir konuma kadar giden ve attığı duman ile ortalığı sis bulutuna çeviren araçlar yüzünden diğer sürücülerde mağdur olmaya devam ediyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.