Selçuk Üniversitesinden dışa bağımlılığı azaltacak proje
Selçuk Üniversitesi Akşehir Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kurt yürütücülüğünde hazırlanan "Piliç-Hindi Mekanik Ayırma İşlem Atıklarından Jelatin Üretimi ve Şekerleme Ürünlerinde Kullanımı" adlı proje tamamlandı. Patent başvurusu yapılan proje ile gıda, sağlık ve kozmetik alanlarında yoğun olarak kullanılan jelatin üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak ve tüketicilerdeki kuşkuları gidermek için sığır jelatinine alternatif olarak kanatlı yan ürünlerinden jelatin üretildi.
Selçuk Üniversitesi Akşehir Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kurt, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ‘Piliç-Hindi Mekanik Ayırma İşlem Atıklarından Jelatin Üretimi ve Şekerleme Ürünlerinde Kullanımı’ adlı projemiz kapsamında jelatin üretimi gerçekleştirdik. Gıda sektörü için önemli bir katkı maddesi ancak sadece gıda sektöründe değil, ilaç sektöründe kapsül yapımında, sağlık uygulamalarında ve kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor.” dedi.
Jelatinin sadece sığır deri ve kemiklerinden üretilmediğini belirten Doç. Dr. Kurt, “Farklı hayvansal kaynaklardan da üretiliyor olmasından dolayı tüketiciler jelatin ve jelatin içeren dondurma, jelibon, yumuşak şeker, marşmelov gibi ürünlere karşı kuşkuyla yaklaşıyor. Biz hem dışa bağımlılığı azaltmak hem de kuşkuları minimum seviyeye çekmek için yerli imkanlarla jelatin üretmeyi hedefledik. Bu kapsamda kanatlı yan ürünler üzerinde yoğunlaştık. Hindiye ek olarak üretim şeklimizdeki farklılık nedeniyle piliç yan ürünlerini de değerlendirerek projemiz kapsamında iki farklı hammaddeden jelatin üretimini gerçekleştirdik.” diye konuştu.
Doç. Dr. Abdullah Kurt, “Bir sanayi kuruluşuyla birlikte ürettiğimiz jelatinleri, endüstriyel üretimde alternatif olarak kullandık. Hem hammaddemizin farklı olması hem de üretim sırasında kullandığımız yöntemin farklılığına bağlı olarak patent başvurumuzu da yaptık. Projemiz, üniversiteler arası birlikteliği de ortaya koydu. Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği laboratuvarından da yararlandık. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü de Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında ek bütçe sağlayarak projemizin çıktılarının daha da genişlemesine, değerli sonuçların üretilmesine katkı sağladı. Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Metin Aksoy’a teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.