Tuz Gölü fayına dikkat! Konya'da 7 büyüklüğünde deprem olabilir

Konya'nın 7 büyüklüğünde deprem riski olan iller arasında olduğu belirtildi.
Tuz Gölü fayına dikkat! Konya'da 7 büyüklüğünde deprem olabilir

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. Beklenen Marmara depremi için kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken dolaşıma sokulan bir araştırma dikkat çekti. Konyalı vatandaşlar ise sosyal medyadan 7 şiddetinde deprem ile ilgili gündem oluşturdu. Söz konusu paylaşımlarda Konya'da 7 büyüklüğünde deprem olması muhtemel yerler arasında gösterildi.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgedeki fay zonları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya şehir merkezindeki fay zonunun Ardıçlı bölgesinden başlayıp güneye doğru ardından da Hatıp bölgesine kadar devam ettiğini belirtti. Konya civarındaki faylar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Arık, "Tuz Gölü ve Ecemiş fayları 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek güce sahip. Olası bir depremde Konya'nın Karatay, Karapınar, Ereğli, Emirgazi, Altınekin, Cihanbeyli ve Kulu bölgeleri bu 7 şiddeti hissedebilir. Şehir merkezi ise olası Tuz Gölü depreminde 6,5 büyüklüğünde depremi yaşayacaktır" dedi.

DEPREM GERÇEĞİ GÖSTERİYOR

Geçtiğimiz aylarda yaşanan 4,7 ve 5,2 büyüklüğündeki deprem gerçek boyutları gösterdi. Depremin büyüklüğünün şu ana kadara kayıtlara geçmiş en büyük deprem olduğunu ifade eden Fetullah Arık şunları söyledi: "Depremin Konya’daki fay zonunun kuzey ucunda meydana geldiğini düşünüyoruz. Bizim beklediğimiz bir depremdi. Bu deprem şehir merkezinde kaydedilen en büyük deprem. Eğer Konya fay zonu bir bütün halinde kırılırsa 6-6,5 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir. Ama bu deprem biraz daha bağımsız bir deprem ve en fazla 4-4,5 büyüklüğünde artçılar yaşatabilir. Öte yandan Konya’nın zemini alüvyon bir zemin ve depremi büyüklüğüne göre daha fazla hisseder" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum