Ramazan ayında Sahuru ihmal etmeyin
Diyetisyen Zişan Taşdemir
Ramazan ayında Sahuru ihmal etmeyin
On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle beraber öğün sayılarında azalmalar olup, öğün sayısı 2-3 öğüne düşmektedir. Ramazan ayında en çok ihmal edilen öğün genellikle sahurdur. Fakat bu öğün; tok kalma sürenizi uzatmanıza, sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza, uzun süren açlıkla beraber kan şekerinizdeki düşmeleri minimumda tutmanıza yardımcı olması gibi yönlerden önem arz etmektedir.
Sahura kalkmak kadar sahurda yedikleriniz de önemlidir.
-Ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketimi sindirim ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca beraberinde bireylere fazla kilo olarak da geri dönebilmektedir. Bu yüzden sahurdaki beslenme örüntünüzü iyi oluşturmanız gerekmektedir.
-Sahurda uzun süreli tokluk hissi sağlayacak anne sütünden sonra gelen örnek protein yumurta, peynir, süt gibi protein içeren besinlere yer verin.
-Gün içerisinde daha fazla susamanıza sebep olabilecek tuzlu ve tuz içeriği yüksek gıdalardan uzak durun.
-Tuz içeriği düşük ya da tuzsuz zeytin ve ceviz içi gibi yağlı tohumlara da yer verebilirsiniz.
-Sahurda pide yerine lif içeriği yüksek tam tahıllı ekmek türevlerine yer verin (Lif içeriği yüksek besinlerin özellikle bu dönemde de sıklıkla karşımıza çıkan konstipasyon (kabızlık) durumunu engelleyebileceğini unutmayın).
-Tabağınızda domates, salatalık, mevsim yeşillikleri gibi sebzelere de yer vermeniz posa alımınız açısından önemlidir.
-Yeterli miktarda su tüketin.
-Lokmalarınızı çok çiğnemeye ve yavaş yemek yemeye özen gösterin.
-Sindirim açısından sahuru yaptıktan en az 45 dakika - 1 saat sonra uyumaya özen gösterin.
Hassas süreçten geçtiğimiz bu günlerde Ramazan ayının bizlere şifa getirmesi ümidi ile sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.