KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3206 %0,24
48,8203 %0,44
4.861,64 % 0,10
Ara

Ata tohumu "Karakılçık Buğdayı"

YAYINLAMA:

Merhaba dostlar malum Konya ovasında yaşayan insanlarız ve sizlere bu hafta nesli tükenmekte olan Karakılçık buğdayından bahsetmek istiyorum şöyle ki bu buğday türü soyumuzun geçmişine dayanmaktadır yerli buğdayların karakteristik özellikleri ise daha sert olmaları ve çok zor öğütülmeleridir; bütün bu zorluğun içinden ise besin değeri yüksek ürünler ortaya çıkar.

Peki Karakılçık buğdayı en çok hangi yörede yetişir Amik Ovasının hem iklimi hem de toprak değerleri ele alındığında uygunluğu ve bu buğday cinsinin en sevdiği bölgeler arasında olduğu tarım insanları tarafından tespit edilmiştir.

Son yılların çok konuşulan besinler içinde gluten vardır elbette ki gluten denildiği zaman sindirim sisteminin de ortaya çıkan sorunlar yarattığını uzmanlar sıklıkla gündeme getirmektedirler. Fakat değerlendirmeler neticesinde atalardan kalma Karakılçık Buğdayı sindirim sistemi tarafından oldukça faydalıdır. Ve mideye refahlık vermektedir. Besin değeri yönünden oldukça verimli olan bu buğday cinsi içeriğin de potasyum ve fosfor açısından değeri yüksek zengin bir gıda maddesidir. A, E, K, C vitaminleri, demir, lif ve protein oranı da oldukça yüksektir. Lifçe zenginliği ise dikkate değer bir özelliğidir.

Atalık denilen ve bu buğday türlerinin yüzyıllardır atalarımız tarafından ana besin kaynağı olarak kullandıklarını bilmekteyiz. Aslında bir besin grubu diğerlerinde de olduğu gibi tek başına tüm sorunları kaynağı olamadığı gibi mucizeler de yaratması beklenemez bunun gibi durumlar göz ardı edilmemeli ve Karakılçık buğdayındaki besin değerleri sindirim sistemine olan uyumuyla oldukça farklılık yarattığını bilmek araştırmak ve bu tür ata tohumlarına Konyalı olarak önem göstermeliyiz.

O zaman ne yapmamız lazım Türk mutfağının olmazsa olması hamur işlerimizde hem sindirim rahat hem de besin değeri yüksek olan ata tohumlarımızdan Karakılçık buğdayını eksik etmemeli ondan elde ettiğimiz bulgur, un ve öğütülmüş lifçe zengin gıda malzemeleri yemeklerinizde ve mutfağımızdan asla çıkarmalıyız.

Sağlığımız için besin değeri yüksek yiyecekleri yemeyi ihmal etmeyin sevgiyle kalın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *