Türkiye'nin yerli tropikalleri

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Aroması ve lezzetiyle dikkati çeken fiyatlarıyla da cep yakan tropikal meyveler, üreticisinin yüzünü güldürürken , ülkenin çeşitli bölgelerinde bu ürünleri raflarda görenler ise ardını dahi bilmedikleri bu ürünleri meraklı gözlerle süzüyor

Akdeniz bölgesinde muz ve avokadoyla başlayan üretime zamanla longan, mango, Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi (lychee), papaya, ejder meyvesi, guava, kahve ve çikolata meyvesi eklendi. Artık ülkemizde 30 kadar tropikal meyve yetiştirmek adına deneme çalışmaları sürüyor. Zincir marketler vasıtasıyla Antalya ve Mersin bölgesinden yurdun dört bir yanına dağılan bu meyveleri raflarda görenlerin kimisi tadını merak edip bu ürünleri deneme fırsatı buluyor kimi de adını dahi bilmediği bu ürünleri meraklı gözlerle süzüp, fiyatlarına burun kıvırarak yanından geçip gidiyor. 

 

İşte aroması ve lezzetiyle dikkati çeken bazı tropikal meyvelerimiz…

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Guava: Gen merkezi Güney Amerika ve batı Hindistan olan Türkiye’de Mersin'de guava meyvesi hoş kokusu ve aroması ile meyve suyunun yanı sıra reçel, tatlı ve turşu üretiminde kullanılıyor.

 

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Papaya: Ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerika olan papayanın Mersin ilinde üretimi yapılıyor. Meyve, kızartma, tatlı ve kuru haliyle ya da çiğ olarak tüketilebiliyor.

 

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Karambola: Yıldıza benzeyen görüntüsünden dolayı yıldız meyvesi olarak bilinen karambola, vitamin değerleri açısından oldukça faydalı. Portakal ve greyfurt karışımı bir lezzete sahip olan meyve, kabuğu dahil bütün halde tüketilebiliyor.

 

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Ejderha Meyvesi: Anavatanı Vietnam olan ve Türkiye’de ejderha meyvesi olarak bilinen pitaya, Türkiye’de ilk defa Mersin’de üretildi. Şarap, dondurma ve gıda boyası olarak kullanımı oldukça yaygın.

 

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Hint ayvası: Anavatanı Tropik Amerika bölgeleri ama aynı zamanda Pakistan, Hindistan ve Filipinler’de de yaygın olarak yetişen Hint ayvası, Türkiye'de Antalya ve Alanya illerinde yetiştiriliyor.

 

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Longan:  Antalya ilinde yetiştirme denemelerinde olumlu sonuçlar alınan longan Güney Çin'e ait yerel bir tropikal olan meyveye Endonezya ve Güneydoğu Asya'da rastlamak mümkün.

 

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Gojyberry: Kurt üzümü diğer adıyla Goji Berry'nin anavatanı ise Tibet. Tadı kiraz ve yabanmersinine benzeyen kurt üzümü genellikle kurutularak ya da goji suyu olarak tüketiliyor ve Antalya’da üretiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.