KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2757 %0,44
48,9736 %0,64
4.895,35 % 0,22
Ara
BBN Haber MUTFAK Bayramda tepsi tepsi alınıyor. Baklavanın kalitesi bu şekilde belli oluyor

Bayramda tepsi tepsi alınıyor. Baklavanın kalitesi bu şekilde belli oluyor

Türk baklavasının değişmeyen lezzeti, kullanılan malzemeler ve ustalık kadar Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standartlara da dayanıyor.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Türk baklavasının değişmeyen lezzeti, kullanılan malzemeler ve ustalık kadar Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standartlara da dayanıyor. Baklava ustaları ve firmaları, lezzeti bu standartların etkilediğini belirtiyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, TSE'nin belirlediği "Türk baklavası" standardı baklavanın hazırlanışından kullanılan malzemelere kadar her aşamayı kurallara bağlıyor. Buna göre yaş baklavada şeker oranının yüzde 30-42, kuru baklavada ise yüzde 25-30 arasında olması gerekiyor. Kuru baklavada çeşni altında kaymak bulunmaması gerekiyor.

TSE standardında baklava üretiminde sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su ile hazırlanan hamurun buğday nişastası serpilerek açılması gerektiği belirtiliyor. Hamurun içine veya arasına kaymak, tereyağı ya da sade yağ eklenmesi, kullanılan iç malzemenin ise Antep fıstığı, ceviz, fındık veya badem olması gerekiyor. Standart, ayrıca şerbetin beyaz şeker ve suyun kaynatılmasıyla hazırlanmasını ve belirli bir sıcaklık ve sürede pişirilmesini öngörüyor.

"Türk baklavası 40 kat yufkayla yapılır"

Bir baklava firmasının sorumlusu olan Özgün Yılmaz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk baklavası incecik açılan 40 kat yufkayla yapılır. Şerbeti normal şeker ile hazırlanır. Ne çok ağır ne de çok hafif olması gerekiyor. Üst kısmı daha çıtır çıtır olmalı. Alt kısmının ise şerbetini çekmiş olması gerekiyor. Altın sarısı renginde olması gerekiyor. Ayrıca ağızda dağılan bir kıvamının da olması gerekir" ifadelerini kullandı.

"Merdiven altı baklavacılardan uzak durulmalı"

Yılmaz, "Fıstıklı baklavalarımız daha çok rağbet görüyor. Fıstığı Antep yöresinden temin etmekteyiz. Tüm ürünlerimizde gerçek şeker, ceviz ve fıstık kullanmaktayız. Herkese bir uyarıda da bulunalım. Bayram yaklaşırken merdiven altı ve marka bilinirliği olmayan baklavacılardan da uzak durulması gerekmektedir" diye konuştu.

Uzmanlar, tüketicilerin TSE standartlarına uygun üretim yapan işletmeleri tercih ederek hem sağlık hem de kalite açısından güvenli bir seçim yapmaları gerektiğini vurguluyor. Standartlara uygun üretilmeyen baklavaların hem lezzet hem de hijyen açısından risk oluşturabileceği ifade ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *