Konya
Açık
31°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,8729 %0,77
47,8724 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Konya Haber Geleneksel Konya Yemekleri: BÜTÜMET

Geleneksel Konya Yemekleri: BÜTÜMET

Geleneksel Konya yeklerinden, davet sofralarının vazgeçilmezlerinden "Bütümet" nedir, hangi malzemelerle nasıl yapılır?

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Geleneksel Konya Yemekleri: BÜTÜMET

(Orta) Mahallî bir yemek olarak Konya davetlerinin önemli ana yemeğidir. Et bütün olarak kebap hâline getirildiği için “bütümet (<bütün et)” denir. Yemeğin diğer adı da “orta”dır.

MALZEMELER:

Yağlı kısmından 1,5-2 kg kuzu ön kol veya kaburga eti,

3 yemek kaşığı tereyağı,

5 bardak su,

1 tatlı kaşığı tuz.

YAPILIŞI:

Haşlanması esnasında dağılmaması için temizce yıkanan et, suyu çektirildikten sonra bir tencereye alınarak harlı ateşte çevrilerek her tarafı güzelce kızartılır. Tencereye beş bardak su ve tuz ilavesiyle orta hararette et haşlanmaya bırakılır. Haşlanan et, tencereden bir tavaya alınarak tereyağı ile tekrar altlı üstlü kızartılır. Tencerede kalan et suyuyla pirinç veya bulgur pilavı pişirilip kızaran et, üzerine oturtularak sofraya getirilir.

Bütümet ya da diğer adıyla orta, yaz mevsiminde patlıcanlı veya fasulyeli olarak da pişirilir. Bu takdirde et kızartıldıktan sonra tencereye alınır. Doğranmış dört beş baş kuru soğan ve tereyağı ilavesiyle üç beş dakika çevrilir. Doğranmış üç dört sivri biberle domates ilave edilir. Beş bardak su ve bir tatlı kaşığı tuz eklenerek hafif ateşte pişmeye bırakılır. Et pişince, doğranıp kara suyu çıksın diye tuzlu suda bekletilen bir buçuk kg kadar patlıcan, sıkılarak etin üzerine döşenir. Patlıcanlar pişince tencere servis tabağına ters çevrilip etin üste gelmesi sağlanır. Üzerine doğranmış maydanoz serpiştirilerek servis yapılır. Bu yemek aynı şekilde taze fasulye ile de yapılır. (kaynak: konyapedia)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *