Konya
Açık
31°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,8729 %0,77
47,8724 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Konya Haber Kış günlerinin vazgeçilmez içeceği: Boza

Kış günlerinin vazgeçilmez içeceği: Boza

Soğuk içilmesine rağmen kışın tercih edilen bir içecek olan boza; binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle dikkat çeken boza tarçın ve leblebi eşliğinde tüketiliyor

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Bilinen en eski Türk içeceklerinden biri olan Boza, soğuk bir içecek olmasına rağmen özellikle kış günlerinde tercih ediliyor. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceği olan boza, genellikle sarı leblebi eşliğinde tüketilmektedir.

Zengin besin içeriği ve olası sağlık faydaları ile kış günlerinin vazgeçilmezi boza; bağışıklık sisteminin kuvvetlendirmesiyle bilinir. Fermente bir içecek olan boza, mayalandıktan hemen sonra daha tatlıyken, bekledikçe ekşi bir lezzet kazanıyor.

Bozanın 8-9 bin yıllık tarihi öncesine, Mezopotamya’ya kadar dayanır. Osmanlı döneminde sıkça tüketilen boza için Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde 17. yüzyıl ortalarında İstanbul’da 300’den fazla bozacı dükkânının bulunduğundan, bu dükkânlarda 1100 kadar bozacının çalıştığından bahsediyor. Geçmişte boza, içine pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve hindistan cevizi eklenerek içilirken, günümüzde çoğunlukla tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor.

BOZA NASIL YAPILIR?

Malzemeleri:

3 su bardağı bulgur

2 kahve fincanı kadar pirinç

3 su bardağı toz şeker

Maya

Yapılışı:

Bulgurlarınızı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız bulgurların üzerine pirinçleri de ekleyip haşlayın. Haşlanma işlemi bittikten sonra mikser yardımı ile iyice ezin ve daha sonra süzgeç ile süzün. Hazırlamış olduğunu karışımı bir tencere ye aktarın ve kısık ateşe koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alın. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığını bu karışımı arada bir karıştırarak topaklanmasını önleyebilirsiniz. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edin ve ağzını kapatın. Tahmini 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün saklayın. Ancak arada karıştırmak için açabilirsiniz. Eğer 3 gün sonra göz göz olmuşsa bozanız hazır demektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *