Kış günlerinin vazgeçilmez içeceği: Boza

Kış günlerinin vazgeçilmez içeceği: Boza

Soğuk içilmesine rağmen kışın tercih edilen bir içecek olan boza; binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle dikkat çeken boza tarçın ve leblebi eşliğinde tüketiliyor

Bilinen en eski Türk içeceklerinden biri olan Boza, soğuk bir içecek olmasına rağmen özellikle kış günlerinde tercih ediliyor. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceği olan boza, genellikle sarı leblebi eşliğinde tüketilmektedir.

Zengin besin içeriği ve olası sağlık faydaları ile kış günlerinin vazgeçilmezi boza; bağışıklık sisteminin kuvvetlendirmesiyle bilinir. Fermente bir içecek olan boza, mayalandıktan hemen sonra daha tatlıyken, bekledikçe ekşi bir lezzet kazanıyor.

Bozanın 8-9 bin yıllık tarihi öncesine, Mezopotamya’ya kadar dayanır. Osmanlı döneminde sıkça tüketilen boza için Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde 17. yüzyıl ortalarında İstanbul’da 300’den fazla bozacı dükkânının bulunduğundan, bu dükkânlarda 1100 kadar bozacının çalıştığından bahsediyor. Geçmişte boza, içine pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve hindistan cevizi eklenerek içilirken, günümüzde çoğunlukla tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor.

BOZA NASIL YAPILIR?

Malzemeleri:

3 su bardağı bulgur

2 kahve fincanı kadar pirinç

3 su bardağı toz şeker

Maya

Yapılışı:

Bulgurlarınızı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız bulgurların üzerine pirinçleri de ekleyip haşlayın. Haşlanma işlemi bittikten sonra mikser yardımı ile iyice ezin ve daha sonra süzgeç ile süzün. Hazırlamış olduğunu karışımı bir tencere ye aktarın ve kısık ateşe koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alın. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığını bu karışımı arada bir karıştırarak topaklanmasını önleyebilirsiniz. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edin ve ağzını kapatın. Tahmini 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün saklayın. Ancak arada karıştırmak için açabilirsiniz. Eğer 3 gün sonra göz göz olmuşsa bozanız hazır demektir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.