Zengin Türk Mutfağı birçok kültürden etkilenmiş ve beslenmiştir. Ülkemizin sofralarını süsleyen lezzetlerden birisi de müceddere…
Orta Doğu ve Anadolu mutfağına ait lezzetli bir yemek olana Müceddere pilavı yapılışı her ne kadar yöreden yöreye farklılık gösterse de genel anlamda mercimekli bulgur pilavı olarak adlandırılabilir.
Davet sofraları için hem gösterişli hem de muhteşem lezzetli bir pilav olan mücedderenin normal mercimekli bulgur pilavından ayrılan en önemli özelliği kuşkusuz soğanıdır. Mücedderenin bol soğanlı olması lezzetini katlaması anlamına da geliyor.

DİYET YAPANLARIN DA GÖZDESİ
Baklagillerden yeşil mercimek ve bulgur ikilisinin buluşmasıyla ortaya çıkan bu lezzetli yemek diyet sofralarının da baştacıdır.
Öte yandan bu yemeğin tarihi derinliği de söz konusudur. Dünden Bugüne Lübnan Mutfağı kitabında Andrée Maalouf, Kutsal Kitap’tan bir yemek tarifi de verir; Müceddere, yani kırmızı mercimek püresi. Yakub’un kardeşi Esav’ın, ilk oğulluk hakkını Yakub’a bir tabak mercimek karşılığında sattığını hatırlatırken kadim zamandan gelen bu yemeğin müceddere olduğunu ispatlar.

MÜCEDDERE MALZEMELERİ NELERDİR
- 2 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 çorba kaşığı kırmızı biber
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 büyük boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
MÜCEDDERE NASIL YAPILIR?
Mercimek ayıklanır, yıkanır. Üzerine 8 su bardağı su, tuz ve kırmızı biber ilave edilir. Mercimekler yumuşayancaya kadar pişirilir. Bulgur ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar pilav gibi pişirilir. Ateşten alınır. Soğan halka halka doğranır. Zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızaran soğanlar bir tabağa alınır. Yağ pilava dökülerek karıştırılır. Servis yapılırken üzeri soğanla süslenir.