KONYA HABER
Konya
Açık
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber MUTFAK Tadına bakan bir daha vazgeçemiyor: Müceddere nasıl yapılır?

Tadına bakan bir daha vazgeçemiyor: Müceddere nasıl yapılır?

Arap mutfağına özgü bir yemek olmasına rağmen özellikle Gaziantep, Kilis ve Hatay yörelerinden tüm ülkemize yayılan bir lezzet olan Müceddere; mercimek ve bulgurun muhteşem buluşması ve soğanın eşsiz aromasıyla yiyenin damağında derin iz bırakıyor

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Zengin Türk Mutfağı birçok kültürden etkilenmiş ve beslenmiştir. Ülkemizin sofralarını süsleyen lezzetlerden birisi de müceddere…

Orta Doğu ve Anadolu mutfağına ait lezzetli bir yemek olana Müceddere pilavı yapılışı her ne kadar yöreden yöreye farklılık gösterse de genel anlamda mercimekli bulgur pilavı olarak adlandırılabilir. 

Davet sofraları için hem gösterişli hem de muhteşem lezzetli bir pilav olan mücedderenin normal mercimekli bulgur pilavından ayrılan en önemli özelliği kuşkusuz soğanıdır. Mücedderenin bol soğanlı olması lezzetini katlaması anlamına da geliyor. 

DİYET YAPANLARIN DA GÖZDESİ

Baklagillerden yeşil mercimek ve bulgur ikilisinin buluşmasıyla ortaya çıkan bu lezzetli yemek diyet sofralarının da baştacıdır. 

Öte yandan bu yemeğin tarihi derinliği de söz konusudur. Dünden Bugüne Lübnan Mutfağı kitabında Andrée Maalouf, Kutsal Kitap’tan bir yemek tarifi de verir; Müceddere, yani kırmızı mercimek püresi. Yakub’un kardeşi Esav’ın, ilk oğulluk hakkını Yakub’a bir tabak mercimek karşılığında sattığını hatırlatırken kadim zamandan gelen bu yemeğin müceddere olduğunu ispatlar.

MÜCEDDERE MALZEMELERİ NELERDİR

  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 çorba kaşığı kırmızı biber
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz                                                                                                                                                                                                                    

 

MÜCEDDERE NASIL YAPILIR?

Mercimek ayıklanır, yıkanır. Üzerine 8 su bardağı su, tuz ve kırmızı biber ilave edilir. Mercimekler yumuşayancaya kadar pişirilir. Bulgur ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar pilav gibi pişirilir. Ateşten alınır. Soğan halka halka doğranır. Zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızaran soğanlar bir tabağa alınır. Yağ pilava dökülerek karıştırılır. Servis yapılırken üzeri soğanla süslenir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *