KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9652 %0,56
47,9436 %0,62
4.377,50 % -0,13
Ara
BBN Haber MUTFAK Tavuk göğsü yumuşak olması için nasıl pişirilir?

Tavuk göğsü yumuşak olması için nasıl pişirilir?

Yumuşacık kıvamı ve ağızda bıraktığı tadıyla günlerin ve misafirliklerin vazgeçilmez lezzeti ‘Tavuk Göğüsü’ nasıl yumuşacık pişirilir?

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Tavuk göğsü tatlısı, Osmanlı mutfağının benzersiz tatlılarından biridir. Sütlü tatlılar arasında yer alan tavuk göğsü, ipeksi dokusu ve hafif tadıyla damakta kalıcı bir lezzet bırakır. İsminden anlaşılacağı üzere, geleneksel tarifinde ince kıyılmış tavuk göğsü kullanılarak yapılır. İlk başta garip gelebilecek bu tat, şeker, süt ve tarçının uyumuyla benzersiz bir tat sunar.

Picture background

Tavuk göğsü tatlısının kökeni Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanır. Saray mutfağında ortaya çıkan bu tatlı, özellikle sultanlara ve saray erkanına sunulan özel bir ikramdı. Tavuk etinin sütle birleşimi, o dönemde lüks ve ustalık gerektiren bir tat olarak kabul ediliyordu. Tavuk etinin lifleri, tatlıya kendine has bir doku kazandırarak onun saray mutfağındaki ününü artırdı. Günümüzde tavuk göğsü, tavuk eti kullanılmadan yapılabilse de, orijinal reçetelerde bu lezzet korunur.

Picture background

Malzemeler

- 1 adet haşlanmış tavuk göğsü (tercihen didiklenmiş ve incecik lifler haline getirilmiş)

- 1 litre süt

- 1 su bardağı toz şeker

- 1 çay bardağı pirinç unu

- 1 çay bardağı nişasta

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- Tarçın (üzeri için)

Picture background

Tarifi

1. Tavuk göğsünü haşladıktan sonra lifler haline gelene kadar didikleyin. Liflerin ince olması tatlının kıvamı için önemlidir.

2. Bir tencereye sütü koyun, ardından şekeri ekleyip karıştırarak kısık ateşte ısıtın.

3. Ayrı bir kapta pirinç unu ve nişastayı biraz suyla karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin ve sütlü karışıma yavaş yavaş ekleyin.

4. Didiklenmiş tavuk göğsünü de tencereye ekleyin ve sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.

5. Tereyağını ekleyip karıştırın, ardından tatlınızı kaselere alın ve soğuduktan sonra üzerine tarçın serpiştirerek servis edin.

Püf Noktaları

- Tavuk göğsünü iyice didikleyerek ince lifler elde etmek, tatlının orijinal dokusunu yakalamak için önemlidir.

- Pirinç unu ve nişastayı iyice karıştırarak topaklanmasını önleyin.

- Tereyağı, tatlının daha lezzetli ve parlak bir kıvamda olmasını sağlar.

- Üzerine tarçın eklemek, tavuk göğsünün aromasını ve tadını dengeleyen klasik bir dokunuştur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *