Bağışıklığı güçlendiren mucizevi sebze: Turp
Turp, sağlık açısından sayısız faydaya sahip, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebze. Özellikle içerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar. Turp, farklı türleri ve sağlık üzerindeki etkileri ile öne çıkar.
Turpun sağlığa birçok faydası var. Bunlardan en önemlileri ve birebir şifa olan sağlık durumları şunlar;
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye birebir etki sağlıyor. Turp, içeriğindeki C vitamini ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korur. Öksürük ve bronşit hastalıklarında düzenli tüketildiğinde şifa kaynağı olur. Turp, öksürük kesici özellikleri sayesinde soğuk algınlığının semptomlarını hafifletir ve bronşite karşı faydalı olur. Kabızlık sorunu çeken kişilerin sindirim sitemini çalıştırır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlık problemine iyi gelir. Mucizevi şifalarından biri de kanseri önleyici olması. Turp, içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Son olarak ise içerisindeki lifler sayesinde uzun süre tokluk hissi veriyor.
Turpun çeşitleri nelerdir?
Turpun çeşitli türleri bulunur. Her türün kendine özgü sağlığa faydaları olan kırmızı ve beyaz turp olarak ikiye ayrılır.
Kırmızı Turp: Genellikle yemeklerde tercih edilen kırmızı turp, antioksidan özellikleri ile hücre hasarını önler, yaşlanmayı geciktirir ve kolajen oluşumunu destekler. Ayrıca, kan damarlarını güçlendirir ve diyabet riskinin azalmasına yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında vücuttaki fazla ısıyı alarak serinlik sağlar.
Beyaz Turp: Diğer türlere göre daha uzun yapılı olan beyaz turp, mikroplara karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini güçlenmesine neden olur. Ayrıca, diyabet riskini azaltır, cildin canlılığını artırır ve saçları güçlendirir. Beyaz turp, romatizma ve migren ağrılarına iyi gelir, stresi azaltır ve kan basıncını dengeler.
Turpun zararı var mıdır?
Birçok gıda da olduğu gibi turpunda faydalarının yanında zararları var. Fazla tüketildiğinde ishal veya gaz sancısına yol açabilir. Ayrıca, mide problemleri (gastrit, ülser vb.) olan kişilerin turp tüketmemesi önerilir.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.