Bu sebze birçok derde deva oluyor: Kırmızı pancar

Bu sebze birçok derde deva oluyor: Kırmızı pancar

Kırmızı pancar sebzesi birçok hastalığa şifa oluyor. Karaciğerden kalp sağlığına kadar onarıcı birçok vitamine sahip. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Kırmızı pancarın zararı olduğu noktalar var mıdır?

Kırmızı pancar, içerdiği zengin vitamin ve minerallerle vücuda birçok fayda sağlıyor. Sindirim sisteminden kalp sağlığına, bağışıklık sisteminden cilt sağlığına kadar geniş bir yelpazede olumlu etkiler almayı sağlıyor. Uzmanlar tarafından taşıdığı vitaminlerden ötürü doğal bir besin kaynağı olarak öneriliyor. Pancar, karaciğerin doğal detoks sürecini destekleyen betain adlı bir bileşik içeriyor. Bu sayede karaciğerin daha verimli çalışmasını sağlayarak vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Ayrıca, pancarın karaciğer ve böbrek sağlığını iyileştirme konusunda faydalı etkiler sağlıyor.

kirmizi-pancar-suyu.webp

Kırmızı pancarın saymakla bitmeyen şifaları

Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine fayda sağlayarak pancar, bağırsakların düzenli ve sistemli çalışmasına yardımcı oluyor. Barındırdığı lifler kırmızı pancarı tüketenlerin uzun süre tok kalmasını sağlıyor. Uzmanlar, pancarın kilo verme sürecine katkı sağladığını da vurguluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren pancar, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde destek oluyor. Oluşturduğu yeni kan hücrelerinin üretimini artırarak genel sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Ayrıca, pancarın betain adlı bileşiği sayesinde serotonin üretimini artırdığı ve bu sayede ruh hali üzerinde rahatlatıcı ve canlandırıcı bir etkisi var. Pancar, içerdiği betalain pigmenti sayesinde vücutta iltihapla mücadele eder. Kronik inflamasyon nedeniyle ortaya çıkan ağrıları hafifletmeye yardımcı olur ve özellikle osteoartrit gibi iltihaplı hastalıkların tedavisinde faydalı olma ihtimali oldukça yüksek. Pancarın bitmek bilmeyen mucizevi şifalarından bir diğeri de kanı temizlemesi. Vücutta kirli kan kalmadığında cildin daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlar. İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde ciltteki leke ve çatlakların oluşumunu engellemeye destek oluyor. Çiğ kırmızı pancar kadar haşlanmışı da mucizevi bir etki sunuyor. Sebze haşlanmış olarak tüketildiğinde damarları genişleterek kan akışını artırır, geçici olarak kan basıncını düşürür ve kolesterol seviyelerini azaltarak kalp sağlığını korur. Kırmızı pancardaki nitratlar, beyin sağlığını iyileştiriyor, hafıza kaybı gibi yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatabiliyor ve bu sayede beyin fonksiyonlarını destekliyor. Ayrıca, kemik sağlığını güçlendiren pancar, kalsiyum, magnezyum ve C vitamini gibi önemli besin öğeleri içerir ve mineral silika sayesinde kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur. Kaslara giden oksijen akışını artıran pancar, spor sonucu olan hastalıkları örneğin; menüsküs rahatsızlığı gibi durumlar da kasların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

kirmizi-pancar-haslanmis.jpg

Kırmızı pancar şifa olduğu kadar zarar da olabilir mi?

Genel olarak güvenli bir şekilde tüketilebilen pancar, böbrek taşı problemi olan kişilerin aşırı tüketiminden kaçınması gerektiği konusunda uyarılıyor. Hamile ve emziren kadınlar için ise büyük miktarlarda pancar tüketiminin güvenliğiyle ilgili doktorlarına danışmaları gerektiği belirtiliyor. Sağlık sorunları olan bireylerin tüketmeden önce uzmanlara danışması öneriliyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.