Dünyadaki en yaygın ölüm sebeplerinden biri. Erken müdahale hayat kurtarıyor
Meram Akademi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Özcan Kızılkaya, inme hastalığında erken dönemde fizik tedavi ve yoğun rehabilitasyon programlarının önemine dikkat çekti. Kızılkaya, “Erken dönemde fizik tedavi ve yoğun rehabilitasyon programları ile birlikte tedavisinde güzel sonuçlar alınabildiğini belirtmek gerekir.” dedi.
İnme Genç Yaşlarda da Görülebilir
Yapılan çalışmaların, inmenin genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü ortaya koyduğunu ancak sağlıksız yaşam tarzlarının genç bireylerde de bu hastalığın görülme riskini artırdığını söyleyen Kızılkaya, "Bu durumun genellikle ilerleyen yaşlarda görülmesi kadar olumsuz yaşam tarzlarına sahip kişilerde genç yaşta da görülme olasılığı olduğunu" belirtti.
Dünyada Ölüm Nedenleri Arasında Üçüncü Sırada
İnmenin dünya genelinde ölüm riski taşıyan hastalıklar arasında üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Kızılkaya, hastalığın beyinde damar tıkanması veya kanamaya bağlı olarak geliştiğini ve genellikle vücudun bir yarısında güçsüzlükle kendini gösterdiğini ifade etti. Bu duruma konuşma ve yutma güçlüğü, denge bozukluğu ve görme problemleri de eşlik edebiliyor.
Yanlış Müdahale Kalıcı Hasara Neden Olabilir
İnmenin, dünyada ve Türkiye'de kalıcı sakatlık ve hayati risk nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Uzm. Dr. Kızılkaya, şu uyarılarda bulundu:
“Hastalığı geçiren kişilerde aniden ortaya çıkan bir tarafta güçsüzlük, uyuşma veya konuşma zorluğu en sık görülen belirtiler arasında bulunuyor. İnme belirtileri bazen geri dönüşlü olabilirken, bu rahatsızlığa doğru müdahale edilmediğinde sıklıkla kalıcı hasar oluşabiliyor.”
Genç Yaşta İnme Riski de Artıyor
Kalp hastalıkları, damarsal problemler ve pıhtılaşma bozukluklarının yanı sıra alkol ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıkların da genç yaşta inmeye yol açabileceğini vurgulayan Kızılkaya, "Damarsal problemler, kalp hastalıkları, pıhtılaşma bozuklukları gibi bazı hastalıklar varsa ya da madde kullanımı, yoğun alkol kullanımı gibi kişi olumsuz yaşam tarzlarına sahip ise genç yaşta da inme görülmesi olasılığı vardır." dedi.
Akut Dönemde Girişimsel Tedaviler, Sonrasında Rehabilitasyon
İnme tedavisinin ilk aşamasında bazı girişimsel yöntemlerin uygulanabileceğini belirten Kızılkaya, devamında ise yoğun fizik tedavi programlarının devreye girdiğini vurgulayarak, "İnme tedavisinin akut döneminde bazı girişimsel metotlarla yapılabildiğinin altını çizersek, daha sonra yoğun rehabilitasyonlarla hastalarda güzel cevaplar alınabildiğini söyleriz." ifadelerini kullandı.
Fizik Tedavi Beynin Yenilenmesini Sağlıyor
Fizik tedavi ve rehabilitasyonun beyindeki nöronal yolları harekete geçirdiğini ve iyileşmeyi hızlandırdığını belirten Kızılkaya, süreci şu sözlerle açıkladı:
“Fizik tedavi ve rehabilitasyona çok erken dönemde başlanmasının beyinde nöroplastisite denilen olayları tetiklediği, beyinde daha önce kullanılmayan nöronal bağlantıların aktif hale geçmesi, görevini yapamayan beyin bölümünün görevini başka bölümlerin üstlenmesi, bu sayede beynin daha önce pasif olan yollarının aktifleşmesi ve beynin bir nevi kendisini yenilemesi şeklinde tanımlayabiliriz. Nöroplastisiteden dolayı fizik tedavi ile yoğun rehabilitasyon programları ile inme tedavisinde güzel sonuçlar almaktayız.”
Hasarların Kalıcılığı Tipine ve Şiddetine Bağlı
İnme sonrası oluşan hasarların kalıcı olmasının, geçirilen inmenin tipi ve şiddetine göre değişiklik gösterebildiğini belirten Kızılkaya, “Maalesef bazı hasarlar önlenemiyor ve kısmen de olsa kalıcılığı devam ediyor. Ancak küçük tutulum varsa yerine göre hasarlarda geri dönüş olabiliyor.” dedi.
Kronik Hastalıklar Düzenli Takip Edilmeli
İnme riskini azaltmak için kronik hastalıkların düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Kızılkaya, son olarak şunları kaydetti:
“Bu nedenle düzenli olarak tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar varsa onların tedavilerini aksatmamak gerekiyor. Mutlaka koruyucu olarak düzenli takiplerde bulunmak gerekiyor. İnme geçirildiyse de rehabilitasyona en erken zamanda başlamak gerekiyor ki güzel sonuç alınabilsin.”
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.