Gıdada ‘temiz iller’ listesi yayınlandı; işte o iller
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş yapılan ürün ve firma listesi günden güne yenileniyor. Bugüne kadar 62 ilde taklit tağşiş yapıldı. Ancak bu kez temiz iller listesi yayınlandı. 19 ilde hileli ve sağlığa zararlı gıda üretimi yapılmadığı belirlendi.
Gıdada taklit ve tağşişle mücadele sürüyor. Liste her geçen gün güncelleniyor ve yeni ürünler ekleniyor. Türkiye genelinde 62 ilde hileli ürün üreten firma tespit edildi.
Bu kez taklit tağşiş yapan firmalar değil, bu konuda hiçbir vakaya rastlanmayan yani temiz iller listesi yayınlandı.
Listede aralarında Ağrı, Kars, Ardahan, Kastamonu, Artvin, Nevşehir ve Bingöl’ün de bulunduğu 19 ilde hileli ve sağlığa zararlı gıda üretimi yapılmadığı belirlendi. Gıda güvenilirliği konusunda örnek teşkil eden bu illerin daha çok geleneksel üretimin yapıldığı iller olması da dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bugüne kadar yaptığı denetimlerde, 62 farklı ilden toplam 189 firma, sağlığa zararlı maddeler içeren ürünler nedeniyle 'Kırmızı Liste'ye alındı. Ayrıca, taklit veya tağşiş yaparak tüketiciyi aldatan 963 firma da 'Turuncu Liste'de yerini aldı.
Yapılan denetimlerde, en sık hile yapılan ürünlerin başında zeytinyağı, sucuk ve süt ürünleri geliyor. Özellikle zeytinyağına başka yağların karıştırılması, sucukta et oranının düşük tutulması ve süt ürünlerinde katkı maddelerinin kullanılması gibi usulsüzlükler dikkat çekiyor. Bu tür hileler, tüketici sağlığını tehdit ederken, gıda güvenilirliğini de zedeliyor.
ZEYTİNYAĞI VE SUCUK BAŞI ÇEKİYOR
Yapılan denetimlerde, en sık hile yapılan ürünlerin başında zeytinyağı, sucuk ve süt ürünleri geliyor. Özellikle zeytinyağına başka yağların karıştırılması, sucukta et oranının düşük tutulması ve süt ürünlerinde katkı maddelerinin kullanılması gibi usulsüzlükler dikkat çekiyor. Bu tür hileler, tüketici sağlığını tehdit ederken, gıda güvenilirliğini de zedeliyor.
BAKANLIKTAN AÇIKLANAN İLLER ŞU ŞEKİLDE SIRALANDI;
Ağrı
Ardahan
Artvin
Bayburt
Bingöl
Bitlis
Burdur
Düzce
Erzincan
Hakkari
Karabük
Kars
Kastamonu
Kırıkkale
Kırşehir
Nevşehir
Niğde
Uşak
Van
Bu illerin, gıda güvenliği konusunda örnek teşkil ettiği yine özellikle küçük çaplı ve geleneksel üretim yapan bu bölgeler de, doğal kaynaklarını koruyarak etik üretim anlayışını benimsemiş olmaları takdir edildi.. Bakanlık, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve güvenli gıda tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla bu listeyi düzenli olarak yayınlamaya devam ediyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.