Göz yanması hangi hastalığın belirtisi? Bir çok insan bunu yaşıyor

Göz yanması hangi hastalığın belirtisi? Bir çok insan bunu yaşıyor

Göz kapaklarında ve gözlerde yanma, mevsimsel alerjiler, toz, polen, hayvan tüyleri veya gözle temas eden diğer alerjenlerden kaynaklanır. Alerjik konjonktivit olarak bilinen bu durumda, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık da görülür. Peki ne yapmalı?

Göz yanması, birçok insanın zaman zaman yaşadığı rahatsız edici bir durum olarak nitelendiriliyor. Uzmanlara göre ğöz yanmasının pek çok farklı nedeni olabiliyor. Bu nedenle öncelikle bu durumun altında yatan sebepleri öğrenmek için bir doktora danışmak şart. Çünkü göz yanması zaman zaman ciddi sağlık sorunlarının belirtisi de olabiliyor. Eğer uzun süredir göz yanması yaşıyorsanız ve farklı semptomlara sahipseniz hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız. Peki gözlerimizde hangi sorunlar olabilir? Bunun çözümü ne?

GÖZLERİMİZ NEDEN YANAR?

Göz yanması pek çok farklı nedenden kaynaklanabilmekte. Özellikle bu durum zaman zaman ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak karşımıza çıkıyor.

Göz yanması hangi hastalığın belirtisidir sorusuna uzmanlar farklı cevaplarla yanıt veriyorlar.

KURU GÖZ SENDROMU NEDİR?

Kuru göz sendromu, gözyaşı üretiminin yetersiz olduğu veya gözyaşlarının hızla buharlaştığı bir durumu olarak ifade ediliyor. Böyle bir durumda, göz yüzeyinin yeterince nemlenmemesine neden olur. Kuru göz sendromu gözlerde; yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görmeye yol açabilmekte.

ALERJİLERİN ETKİSİ

Gözlerimizde yanma, mevsimsel alerjiler, toz, polen, hayvan tüyleri veya gözle temas eden diğer alerjenlerden kaynaklanabilmekte. Alerjik konjonktivit olarak bilinen bu durumda, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık da görülüyor.

BLEFARİT NEDİR?

Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanması olarak ifade edimliyor. Genellikle göz kapaklarının kenarlarında kızarıklık, şişlik ve yanma hissi ile birlikte hissediliyor ve görülüyor. Blefarit, bakteriyel enfeksiyonlar veya cilt rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkmakta.

PEMBE GÖZ (KONJONKTİVİ) NE DEMEK?

Konjonktivit, gözün beyaz kısmını ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanması olarak belirtiliyor. Konjonktivit bakteriyel, viral veya alerjik nedenlerle ortaya çıkıyor. Gözlerde yanma, kızarıklık, sulanma ve çapaklanma gibi belirtilerle görülülebiliyor.

GÖZ ENFEKSİYONLARI NELER?

Göz enfeksiyonları; bakteriyel, viral veya fungal kaynaklıdır. Bu enfeksiyonlar gözde yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrıya neden oluyor. Özellikle herpes simplex virüsü gözde ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.

GÖZ YORGUNLUĞU VE BİLGİSAYAR GÖRME SENDROMU

Uzun süre bilgisayar, telefon veya diğer dijital cihazlara bakmak göz yorgunluğuna neden oluyor. Gün içerisinde gözleri fazla kullanma durumu sonrasında yanma, kuruluk, bulanık görme ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

KİMYASAL TAHRİŞ

Gözlere yanlışlıkla kimyasal maddelerin (örneğin sabun, şampuan, temizlik maddeleri) temas etmesi, gözlerde yanma ve tahrişe neden olabilmekte. Uzmanlara böyle bir durumla karşılaşılması halinde gözleri bol su ile yıkamak önemli.

KONTAKT LENS KULLANIMI GÖZ SAĞLIĞINI ETKİLER Mİ?

Kontakt lenslerin uzun süre kullanılması veya hijyen kurallarına uyulmaması, gözlerde yanma, kuruluk ve tahrişe yol açabiliyor.

Lenslerin uygun şekilde temizlenmesi ve kullanılması bu sorunları azaltıyor.

GÖZ KURULUĞU YAPAN İLAÇLAR VAR

Bazı ilaçlar göz kuruluğuna neden olur. İlaçlardan dolayı meydana gelen göz kuruluğu gözlerde yanma hissine yol açabiliyor.

GÖZ YANMASINI ÖNLEMENİN VE YÖNETMENİN YOLLARI NELER?

Göz yanması pek çok kişinin yaşadığı bir sağlık problemidir. Bu problemi önlemek ve yönetmek için deneyebileceğiniz bazı stratejiler şöyle sıralanıyor:

Göz kuruluğuna karşı Doktor önerisi ile göz damlaları kullanmak.

Alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek maddelerden uzak durmak.

Bilgisayar ve diğer dijital cihazların kullanımını sınırlandırmak ve düzenli aralıklarla gözleri dinlendirmek.

Göz makyajınızı temizlemek ve kontakt lensleri doğru şekilde kullanmak.

Göz sağlığını korumak için düzenli olarak göz doktoruna gitmek.

Fotoğraf:

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.