Kadıntuzluğu nedir? Kadıntuzluğu’nun faydaları

Kadıntuzluğu nedir? Kadıntuzluğu’nun faydaları

Alternatif tıbba olan ilgi giderek artarken faydaları saymakla bitmeyen Kadıntuzluğu (Karamuk) bitkisi internette en çok aranan bitkiler arasında yer alıyor

Yaygın kullanılan diğer isimleri Karamuk, Garamık ve Çoban tuzluğu olan Kadıntuzluğu; bazı yörelerde ise Diken üzümü, Sarıçalı, Çoban tuzluğu, İt tuzluğu, Ekşimen, Zibike, Çoban ekmeği, Tavşan ekmeği, Kızamıktır.

Kadıntuzluğugiller familyasının örnek bitkisidir. Meyvelerinde bol miktarda c vitamini vardır. Mayıs-Haziran ayları arasında, sarı renkli, kokulu çiçekler açan, 1–3 m boyunda, dikenli, çalı görünüşünde, seyrek ormanlarda yetişen bir ağaçtır. Kökü acı, yaprakları ve meyvesi tatlıdır. Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halindedir. Yaprakları açık yeşil renkli, oval biçimli, kısa saplı, derimsi yapılı, kenarları kızılımsı renkli, batıcı ve dişli olur.

berberis-vulgaris-desktop-wallpaper.jpg

Ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen, yaz kış yeşil veya yazın yeşil dikenli çalı formunda dikenli bir ağaççıktır. Kadın tuzluğu bitkisinin gövde ya da kök kabukları için; ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. Kurutulduktan sonra kullanılacak hale gelir. Yaprakları ilk çıktığı zaman taze iken dalında yenile bilir. Meyveler kızardıktan sonra dalından yenir ya da toplanıp şurup veya reçel yapılarak yenmektedir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak yararlanılmaktadır.

FAYDALARI:

İştah açıcıdır, kusmayı önler, harareti söktürür, hazım bozukluklarını giderir, öksürüğü keser, diş çürümelerini ve ağız içi yaralarını iyileştirir. Modern herbalistler çok hassas olan boğazları ferahlatmak için kullanılır. Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. İshal ve peklik için, siroza karşı vücutta meydana gelen şişlik üzerine kullanılmaktadır. Kuvvet verici, damar daraltıcı, ateş düşürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır. Kolera, dizanteri, vajinal maya enfoksiyonları, üriner enfeksiyonlarda mikroorganizmaları öldürdüğü; zararlı mikroorganizmaları yenerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği; iskorbüt, kansızlık, işitme hastalıklarında şifalı olduğu açıklanmıştır.

416932.jpg

Kan dolaşımını düzene sokar. Malarya’ya (sıtma) karşı iyileştirici etki yapar. Meme, bağırsak, akciğer, rahim kanserlerine karşı önleyici ve tedavi edici özellikleri vardır. Kalp romatizmasına iyi gelir, sinir yorgunluğunu ve üzüntüyü giderir. Anormal kalp çarpıntısına karşı etkisi vardır. Karaciğer (karaciğer zafiyetine, karaciğer yetersizliğine) hastalıklarını iyileştirir. Karaciğerin işlevlerini düzenleyen en iyi ilaçlardan biridir. Safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Safra kesesi yangısı ve safra kesesinde taş bulunması durumlarında safra akışını artırarak safrayı söktürmektedir. Mideye kayan sülüğü düşürür. Mideyi kuvvetlendirerek mide zafiyetine şifalı olmaktadır. İrileşmiş dalağı küçültme gibi ilginç bir işlevi bulunmaktadır. Rahim iltihaplarında, bağırsak iltihaplarında, tümörleri bastırmakta, küçültmekte, mafsal iltihaplarını kurutmaktadır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.